<p>Hans Mulder</p>

Hans Mulder

Column Hans Mulder: Geluk

  Column

Regelmatig is het lied, toen was geluk heel gewoon, van Gerard Cox nog op de radio te horen. Ik denk dat iedereen het wel kent. Minder mensen zullen de TV serie, die tussen 1994 en 2009 te zien was, kennen omdat het al weer zo lang geleden is. De serie werd zo gewaardeerd dat ze in 1999 een Gouden Televizier-Ring kreeg.

Het bijzondere aan het lied en de serie ligt opgesloten in de titel. De berichten in de media laten vanaf maart 2018 weinig zien van het feit dat geluk, je gelukkig voelen, heel gewoon is. We zijn minder tevreden en voor velen is het moeilijk accepteren dat we als gevolg van de huidige pandemie uit balans zijn geraakt.

Je gelukkig voelen kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Verschillende positieve emoties als vreugde, vredigheid, ontspannenheid, vrolijkheid en blijheid kunnen daarbij aanwezig zijn. Bijvoorbeeld op de momenten dat we met iemand samenzijn, een goed gesprek hebben, begrepen worden, aandacht krijgen of intiem worden.

Als we genieten van de mooie natuur of blij zijn met onszelf. De gelukhormonen endorfine, dopamine, serotine en oxytoxine, die ons lichaam produceert of kan opnemen zorgen voor het gevoel van geluk. Het zijn een soort ‘boodschapperstofjes’ in de hersenen die informatie van de ene naar de andere zenuwcel overbrengen. Endorfine wordt bijvoorbeeld aangemaakt tijdens het sporten, seks, eten, lachen en wandelen. Dit houdt in dat we ons geluksgevoel kunnen beïnvloeden.

In de serie, Toen was geluk heel gewoon, werd duidelijk gemaakt waardoor het geluksgevoel overheerste. Ondanks armoede was het fijn en sfeervol in huis. Eten en drinken waren schaars maar voldoende aanwezig. Meer of anders werd niet verwacht. Samen werden spelletjes gespeeld. Samen werd genoten van een wandeling door de sneeuw of in het voorjaar door de mooie natuur.

Het geluksgevoel kan beginnen bij accepteren hoe het is, genieten van wat je hebt en plannen maken voor een nieuw begin.

Hans Mulder is eigenaar van hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding