Column Hans Mulder: Mijn kind slaapt slecht


<p>Hans Mulder</p>

Hans Mulder

Column Hans Mulder: Mijn kind slaapt slecht

  Column

Slaapproblemen komen op elke leeftijd voor. Bij ouderen komen slaapklachten relatief frequent voor. Bij vrouwen zelfs tweemaal zoveel als bij mannen. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 jongeren lijdt aan slaapproblemen. Het aantal basisschoolkinderen met slaapproblemen is toegenomen. Het komt de laatse jaren ook steeds vaker voor dat kleuters moeilijk inslapen en weer uit bed komen.

Voor ouders betekent dit soms lang volhouden om ervoor te zorgen dat het kind in bed blijft. Mijn ouders waren voorstander van de directe aanpak. Dat betekende dat er elke avond volgens een vast plan werd gewerkt. Het begon met naar het toilet gaan en wassen. Daarna volgden tanden poetsen, in bed gaan liggen, een verhaaltje voorlezen of vertellen, instoppen, een laatste knuffel en welterusten wensen. Het licht ging uit en er werden geen vragen meer beantwoord. Wij wisten dat vader of moeder alleen terug zou komen als er sprake was van een enge droom of van ziekte. Roepen of huilen was er niet bij.

Dat wil niet zeggen dat ouders die voor de geleidelijke aanpak kiezen als; het beschreven ritueel gevolgd door de belofte om na vijf minuten nog even te komen kijken en nog eens instoppen, knuffelen en beloven om na tien minuten weer te komen kijken, het verkeerd doen. Ook die extra tijdinvestering kan werken.

Dat geldt ook voor de bedtijdpas of het geven van complimenten of een beloning. Onlangs hoorde ik van een gefrustreerde moeder dat ze al van alles had uitgeprobeerd. Dat werkt niet! Belangrijk is dat er consequent wordt opgetreden. Van alles uitproberen levert alleen grotere problemen op.

Vooraf een aanpak bedenken die past bij wat je als ouder zelf aan kunt werkt het best. Een aanpak die dan ook door de partner moet worden gevolgd. Het is belangrijk dat een kind er ook aan went dat beide ouders, ondanks de afspraken over de aanpak, dingen toch anders kunnen doen. Vaak is het effect van de duidelijke aanpak al binnen twee weken zichtbaar.

Hans Mulder is eigenaar van hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding