Column Hans Mulder: Moeilijke weken


<p>Hans Mulder</p>

Hans Mulder

Column Hans Mulder: Moeilijke weken

  Column

In de laatse maanden van het jaar wordt er traditioneel veel gewinkeld. Ook nu door onze overheid wordt aangeraden om het liefst alleen en slechts voor de meest belangrijke zaken te gaan winkelen wordt er flink geshopt om de belangrijke zaken voor de feestdagen binnen te halen. Naar verwachting wordt er weer meer geld dan vorig jaar uitgegeven. Dat geldt natuurlijk voor hen die dat ook kunnen. In 2018 moesten ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens, volgens berekeningen van het CBS, rondkomen van een inkomen waarmee je in Nederland arm bent. Dat kwam toen neer op 7,9 procent van alle Nederlandse huishoudens. Ik denk dat velen met mij toen zijn geschrokken van het hoge percentage.

Uit de CBS-cijfers bleek verder dat 232.000 huishoudens al minstens vier jaar in armoede leefden. Dat was zo’n 3,3 procent van alle huishoudens. Met name huishoudens waarvan de hoofdkostwinner een bijstandsuitkering krijgt, een arbeidsongeschiktheids- of werkloosheidsuitkering, lopen het risico op armoede. Driekwart van de huishoudens met een bijstandsuitkering had in 2018 een laag inkomen; bijna de helft had dat al vier jaar. Uit het onderzoek bleek ook dat niet in alle huishoudens met één werknemer als kostwinner met een laag inkomen het risico op langdurige armoede aanwezig is. Niet alle huishoudens met een laag inkomen leven dus per definitie in armoede. Zo’n 120.000 huishoudens hebben een vermogensbuffer, bijvoorbeeld spaargeld, waarmee ze toch in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Op verzoek van het CBS heeft het Planbureau in 2018 ook voor 2019 en 2020 een prognose afgegeven. De verwachting was dat het aantal huishoudens dat in armoede leeft vorig jaar zou dalen naar 7,4 procent en in dit jaar naar 6,6 procent.

De laatste cijfers zijn mij niet bekend maar ik durf aan te nemen dat het percentage huishoudens dat in armoede leeft in 2020 niet verder is afgenomen. Moeilijke weken dus! De situatie is vanaf maart ook niet hoe we dat gewend zijn. Daarom is positief blijven in deze moeilijke tijd, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen, heel belangrijk. Niets is krachtiger dan positief denken en proberen uitdagingen met open armen te accepteren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding