<p>Hans Mulder</p>

Hans Mulder

Beproeving en uitdaging

  Column

Er is niemand meer die ontkent dat we in een moeilijke tijd leven. Dagelijks worden we geconfronteerd met oplopende coronabesmettingscijfers en de impact die het coronamonster heeft op ons totale leven. Het verhaal van Tiny de Jong uit Westerhaar op de voorpagina van ons regionale dagblad sprak boekdelen. Tiny schreef over de ander kant van de medaille. Over tijd die niet is in te halen. De tijd die niet is over te doen. Over mensen die met duizenden demonstreren, zich niet aan de regels houden en bewust het virus een kans geven.

Een aangrijpend en eerlijk verhaal. Het is triest dat we nog steeds niet in staat zijn onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen. Zaterdag werd ik boos op een man van middelbare leeftijd die in een winkelcentrum vrolijk maar zonder mondkapje tussen het publiek rond liep. Ik vroeg hem waarom hij geen mondkapje droeg. Ik schrok enorm van zijn agressieve reactie. De strekking in nette woorden vertaald was dat hij zelf in vrijheid wilde bepalen of hij wel of geen mondkapje wil dragen en dat ik me met mijn eigen zaken moest bemoeien. Gaat het op dit moment nog om mijn eigen of jouw eigen zaak? 

Natuurlijk had de man gelijk. We leven in een vrij land. Maar we leven ook nog steeds in een land waarin we met elkaar de discussie moeten kunnen voeren. Voor, ik hoop een relatief laag percentage van onze bevolking is dat niet (meer) zo. Zij kennen geen gezamenlijke verantwoordelijkheid en zien niet dat de wereld door een dergelijke houding minder leefbaar wordt. In haar verhaal vraagt Tiny aan het landsbestuur om eindelijk tijd te maken voor de andere kant van de medaille. Niet door ons op te sluiten maar door streng op te treden, voor een betere toekomst. Geen halfzachte aanpak meer, geen ruimte voor de kleine groep die het eigen gelijk claimt maar daadwerkelijk helderheid verschaffen. Er voor zorgen dat Nederland niet het land blijft dat op de tweede plaats in Europa blijft staan wat betreft het hoogste aantal besmettingen.

Voor mij is het een uitdaging om de komende tijd niet meer te reageren op mensen die het nog niet snappen en zich daardoor niet willen conformeren aan de oproep van de overheid. Dat zal, gezien de ontwikkelingen, nog wel een tijdje moeilijk blijven.

Column Hans Mulder

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden