Hans Mulder

Column Hans Mulder: Zelfkennis

  Column

Tijdens een warme nazomermiddag zaten we gezellig bij elkaar. Op anderhalve meter natuurlijk en met niet meer dan zes man. Ondanks de beperkende maatregelen moest er iets gevierd worden. Door de aangescherpte maatregelen kwamen we al gauw in een pittige discussie terecht.

Persoonlijke ideeën en overtuigingen zorgden voor vuurwerk en maakte ons snel duidelijk hoe groot het verschil is tussen de zelfkennis en verantwoordelijkheid van de aanwezigen. Zelfkennis is kennis hebben van je sterke en minder sterke eigenschappen. Als je weet wie je echt bent worden antwoorden op veel vragen duidelijker. Hoe belangrijk is het in deze coronatijd, nu we geconfronteerd worden met zo veel problemen, om constructief te reageren op de vervelende situaties. Het is zo gemakkelijk om het probleem of de oorzaak daarvan bij een ander neer te leggen. Of te klagen over de ontstane situatie, te blijven hangen in het gevoel van zelfmedelijden, te leven vanuit het gevoel dat het niet meer goed komt of zelf te ontkennen dat er een probleem is.

Na een goed uur hadden we helder dat ieder voor zich, als je niet tevreden bent, de touwtjes in handen moet nemen. Ieder voor zich is namelijk de enige die echt een positieve draai kan geven aan zijn /haar bestaan. Als je verantwoordelijkheid neemt over je leven zijn er, wanneer je geconfronteerd wordt met een situatie waarover je niet tevreden bent, twee eenvoudige keuzes. Je moet accepteren dat het leven soms niet gemakkelijk is en, voor zover dat mogelijk is, iets doen om de situatie te veranderen.

Jouw probleem is jouw probleem. Het is dus jouw verantwoordelijkheid om hier iets aan te doen. Besef dat jouw geluk jouw verantwoordelijkheid is. Als 'de wereld' even niet meewerkt betekent dat we iets nieuws moeten bedenken, een uitdaging moeten zoeken of het anders moeten aanpakken. Gewoon accepteren dat de situatie is zoals hij is helpt natuurlijk ook een zware tijd goed door te komen.

Hans Mulder is eigenaar van Hansmulderabc

Column Hans Mulder

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding