Net als vorig jaar zijn er ondanks de coronacrisis ook dit jaar weer een hoop stacaravans te vinden aan het kanaal bij camping de Zwaaikom, (Foto: de Zwaaikom)
Net als vorig jaar zijn er ondanks de coronacrisis ook dit jaar weer een hoop stacaravans te vinden aan het kanaal bij camping de Zwaaikom, (Foto: de Zwaaikom) (Foto: )

De Zwaaikom houdt zich staande

Leon Holweg

HENGELO - De zwaarste tijden lijken voorbij voor de toerismesector hoewel in sommige delen van het land het vermaledijde virus weer de kop lijkt op te steken. Sinds 1 juli zijn campings en vakantieparken weer geopend. Na dik een maand sinds de heropening is het een mooi moment om eens te peilen hoe de vlag erbij hangt. We spraken met Marianne Smink, mede-eigenaar van camping de Zwaaikom.

Op veel campings is het nu ontzettend druk. Hoe zit dat bij jullie?
“Het is zeker druk maar niet mudjevol. Het maximum aantal campinggasten dat we toe kunnen laten, ligt nu lager dan voor de coronacrisis. Dit komt doordat we nu geen extra plaatsen bieden. Aan het water hebben we afgebakende gedeelten gemaakt waar mensen met de stacaravans kunnen staan. Eenieder heeft 10 meter tot zijn of haar beschikking en dit is ook goed afgeschermd. Vóór de coronacrisis stonden de caravans dichter op elkaar.”


Wat voor maatregelen nemen jullie nog meer?
“Al onze gasten ontvangen bij inschrijving een formulier waarop alle regels staan met betrekking tot corona. We hebben geen restaurant, daarvoor moeten ze net buiten de camping zoeken. Maar we hebben wel een een klein terras. En zoals is aangekondigd op de laatste persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge betekent dat dat we genoodzaakt zijn om alleen nog plaatsen op reservering te verschaffen en de namen en contactgegevens van terrasbezoekers te noteren. Verder maken we drie keer per dag het toiletgebouw goed schoon waar we tevens een looproute hanteren. We letten met name goed op contactpunten als deurknoppen, wc brillen en de doorspoelknoppen.”

Heeft dit ertoe geleid dat jullie nog geen gevallen van coronabesmettingen hebben gehad?
"Dat denk ik Absoluut.

Hebben jullie ook buitenlandse campinggasten? Zo ja, hoe houden zij zich aan de regels?
“Niet zo veel. Het overgrote deel is Nederlands hoewel ze ook uit verder weg gelegen delen van het land komen. Een voordeel voor ons als kleine camping is dat veel mensen in tijden van corona kiezen voor een vakantie dichter bij huis, vaak gewoon in eigen land. En ja, ook de buitenlandse gasten houden zich keurig aan de regels.”

Komt het wel eens voor dat mensen na het lezen van die regels denken: ‘op deze manier hoeft het van mij niet meer'?

“Een voorbeeld van een regel is dat er niet meer dan tien mensen in het zwembad mogen. De mensen doen er niet zo moeilijk over want ze weten dat ze te ‘dealen’ hebben met de regels en het coronabeleid dat landelijk gevoerd wordt. Mensen zijn over het algemeen blij dat er überhaupt nog ergens plek is en wij bieden die plek. De meeste campings zitten bomvol.”

Kijken jullie naar wat voor coronamaatregelen andere (concurrent)campings treffen?
“De dichtstbijzijnde camping is Euregio-Camping De Twentse Es in Glanerbrug, minicamping/Twekkelo en voorheen had ook Beckum een camping. aangezien Twekkelo een mini-/boerencamping is, zijn zij niet echt met ons te vergelijken. Sowieso zie ik andere campings niet echt als concurrenten omdat ik denk dat mensen heel bewust een camping uitkiezen. Ze gaan naar die ene camping omdat ze daar in die omgeving willen staan. Daarnaast hebben we ook altijd goed samengewerkt met bijvoorbeeld de Waarbeek. Samen organiseerden we volleybalwedstrijden voor onze campinggasten.

Is de coronacrisis nog van invloed geweest op jullie klandizie?
"Ik denk niet dat de coronacrisis echt vat heeft kunnen krijgen op onze camping. We hebben net als alle andere campings en vakantieparken op 1 juli kunnen heropene en we zien dat het aantal campinggasten dat we deze zomer ontvangen ongeveer gelijk ligt met dat met dat van vorig jaar. Er is geen sprake van een significante stijging of daling. Vorig jaar was het, net als dit jaar erg warm, en ik denkt dat dat de belangrijke factor is geweest."

Voor meer informatie over camping de Zwaaikom: 

campingdezwaaikom.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden