Foto:

Marimo (15 jaar) uit Japan zoekt een gastgezin in Hengelo

Hengelo - Over zeven weken staan ze al op de stoep: jongeren uit alle werelddelen komen naar Nederland om hier een periode naar de middelbare school te gaan. Naar Hengelo komt de Japanse Marimo (15 jaar). Zij zal onderwijs volgen op een middelbare school in Hengelo en onze Nederlandse cultuur leren kennen. Om dit mogelijk te maken, zoekt zij een tijdelijk thuis.


Moeilijk jaar door corona

Dorine van de uitwisselingsorganisatie Travel Active geeft toe dat zij dit jaar meer moeite hebben om gastgezinnen te vinden voor de studenten. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen. We hopen gewoon dat alle studenten kunnen komen. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen.” De achterstand is opgelopen door corona, met name in de maanden april en mei. Travel Active had moeite om gastgezinnen te vinden. “Mensen vonden het heel spannend om een buitenlandse student in huis te nemen, maar het wordt beter. Het gaat allemaal steeds een beetje soepeler. We gaan ervan uit dat het uiteindelijk goed komt”, vertelt Dorine. “We blijven de richtlijnen volgen en als een situatie in een land verslechtert, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. We werken met partnerorganisaties in het buitenland die de verantwoordelijkheid met ons delen.”

Marimo

Marimo hoopt de Nederlandse normen en waarden te leren kennen tijdens haar uitwisseling. Zij houdt erg van zingen: “Ik zing thuis elke dag wel een liedje en doe elke maand karaoke met mijn vrienden.” Ook is Marimo erg benieuwd naar het Nederlands onderwijs en wilt ontdekken hoe het verschilt met dat van Japan. “Ik heb gehoord dat scholieren in Nederland samen in de kantine hun lunch mogen eten. In Japan is dit anders, want we eten samen in het klaslokaal. Ik ben erg benieuwd hoe het is om samen met mijn nieuwe vrienden lunch te hebben in een schoolkantine.”

Gastgezin worden in Hengelo
Dorine geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar.” Een andere motivatie is om te leren over de eigen Nederlandse cultuur en over de cultuur van de student. “Wanneer je dit avontuur aangaat, zul je je verbazen over onze culturele gewoonten. De student wijst je op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een verjaardagskalender op het toilet, dat wij altijd de gordijnen open hebben en dat Nederlandse wegen zo georganiseerd zijn. Vaak wil de student ook wat van zijn eigen cultuur delen, bijvoorbeeld gerechten of hun eigen taal.” Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning, de overige kosten komen voor rekening van de student of organisatie. Travel Active organiseert diverse activiteiten en zorgt voor een fiets voor de student. In de regio is een local coordinator actief bij wie het gastgezin terecht kan.

Ook gastgezin worden voor één van deze buitenlandse studenten? Neem voor informatie contact op met het team van High School Holland: highschoolholland@travelactive.org of 085 222 4810, of bezoek hun website: https://www.travelactive.nl/high-school-holland

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden