Esther van Meegdenburg: “Ik hoor vaak hele persoonlijke verhalen en kom zo heel dicht in het leven van mensen.'' (Foto: indebuurt.nl)
Esther van Meegdenburg: “Ik hoor vaak hele persoonlijke verhalen en kom zo heel dicht in het leven van mensen.'' (Foto: indebuurt.nl) (Foto: )

Herinneringstas met 'n verhaal

Stel je bent een dierbare verloren en hecht nog veel waarde aan zijn of haar kleren of spullen. Vaak belanden deze spullen achterin de kast. Hoe mooi is het dan dat je van bijvoorbeeld je opa’s oude jas of een mantel van je overleden moeder een herinneringstas kan laten maken? De Hengelose Esther van Meegdenburg geeft met haar bedrijf EvM Bags geeft dierbare kleding een tweede leven.

Hengelo - Esther is al vanaf haar dertiende met naaien en mode bezig en heeft een eigen atelier in Hengelo. Ze volgde een mode- en kledingopleiding in Borne. “Ik heb mijn diploma voor coupeuse en tassenmaken gehaald en heb verschillende banen in de textiel gehad. Vanaf 2013 ben ik voor mijzelf begonnen met een eigen atelier aan huis. Ik heb altijd naailessen gegeven. Ook maak ik tassen in opdracht waaronder veel memorybags.”

Als een dierbare overlijdt, is het vaak moeilijk om kledingstukken van zo’n persoon weg te doen. Ze hebben veel emotionele waarde. Vaak belanden kledingstukken op zolder. Esther kan van zo’n kledingstuk een mooie tas maken als aandenken aan een dierbare. Haar eerste opdracht voor het maken van een patroon en tas kreeg ze in 2015. Een jaar later ontstond het idee om een echte herinneringstas te maken. Ik kreeg van de familie van een man die overleden was stukjes leer. Daar heb ik vervolgens een tas van gemaakt.”

Persoonlijke verhalen

Wat ze het meest bijzonder vindt aan haar werk? “Ik hoor vaak hele persoonlijke verhalen en kom zo heel dicht in het leven van mensen. Het meest bijzonder vind ik wel dat ik mensen blij kan maken met iets wat heel waardevol voor hen is” vertelt ze. “Ik werk met materialen die voor mensen een hele grote emotionele en persoonlijke waarde hebben.”

We vragen aan Esther hoe ze te werk gaat. “Een MemoryBag wordt gemaakt van de materialen die je zelf aanlevert. Eerst wordt goed afgesproken wat je wensen zijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot je de tas wilt hebben. Naarmate ik bezig ben, krijg ik steeds meer ideeën en laat ik mijn creativiteit er op los.

Welke opdracht haar het meest is bijgebleven? “Ik heb al eens knuffels gemaakt voor de kinderen van een vader die heel jong overleden is. Zijn vrouw vroeg of ik van zijn blouse enkele knuffels kon maken. Ook heb ik laatst de naam van een overleden persoon verwerkt in een tas. Zo zit er achter een tas opeens een verhaal.”

Wil je een aanvraag doen bij Esther? kijk op www.evmbags.nl/contact.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding