DecameronA schrijfproject voltooid

Op 4 augustus wordt het DecameronA-project van het Schrijverscafé afgesloten met het honderdste verhaal. Het eerste verhaal verscheen op 18 maart, nadat de lockdown een einde had gemaakt aan de maandelijkse bijeenkomsten in de Bibliotheek aan de Beursstraat.

Als alternatief om door te kunnen gaan, had de werkgroep Schrijverscafé zich laten inspireren door de Decamerone van Boccaccio. Deze middeleeuwse klassieker omvat 100 verhalen, verteld door drie mannen en zeven vrouwen tijdens een veertiendaags verblijf op een buitenplaats, op de vlucht voor de pest die in Florence woedt.

Met dit uitgangspunt werd de volgende opdracht gegeven: schrijf een kort verhaal over het thema ‘liefde, trouw en bedrog’. Ook schrijvers van buiten de kring van vaste deelnemers waren welkom en je mocht meer dan één verhaal insturen. Bij nummer 100 zou het project stoppen.

De eerste verhalen kwamen al snel. Alle deelnemers kregen elke werkdag steeds een nieuw verhaal digitaal toegestuurd; ook werden de verhalen op de website van de bibliotheek gezet. Toen de animo na een paar weken begon af te nemen, werd het thema vrij gelaten. Dat bracht de stroom direct weer op gang, waarbij opviel dat er nu ook verhalen over corona tussen zaten.

Geleidelijk aan ontwikkelde het project een eigen dynamiek. De verhalen variëren van korte schetsjes tot complete hoofdstukken uit Tempelvrouwen, een futuristische roman in wording. Enkele enthousiastelingen stuurden in één keer een heel stel verhalen tegelijk of schreven een serie rond een zelfgekozen thema, zoals ‘Geloofsbrief’ en ‘Verhalen over mijn vader’.

Aan dit project hebben 39 schrijvers meegewerkt, zowel amateurs als professionals, onder wie Nicolet Steemers, Hettie Franken, Marijke Agterbosch,  Isis Zengerink, Simone Roerink, Robert Beernink en Gerrit Kraa.

Ter afronding zal de bibliotheek alle 100 verhalen in één pdf op de site zetten. Ze zijn daar nu al los te vinden, als je na het aanklikken van de button ‘Ontdek de bieb’ in het zoekveld ‘Decamerona’ invult. Op 30 september hoopt het Schrijverscafé de reguliere bijeenkomsten in de Bibliotheek weer te hervatten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding