Foto:

Gewenst of ongewenst

Column Hans Mulder

Wie het nieuws volgt of kritisch om zich heen kijkt heeft ontdekt dat fouten maken normaal is. Iedereen maakt fouten. Jij, ik, de man op de hoek van de straat en ook de grote wereldleiders. Ik durf zelfs te stellen dat fouten maken moet. Zonder fouten te maken is het vrijwel onmogelijk om succesvol te zijn. Misschien is het zelfs beter om niet meer over fout of goed te spreken maar over gewenst en ongewenst.

Deze week hoorde ik mijn kleindochter, nadat ze haar kamer had opgeruimd, haar moeder vragen: “mama dat heb ik toch wel goed gedaan?” Voor mij werd hier duidelijk dat het hoog tijd was geweest voor de kleine meid om iets te veranderen op haar kamer. Niet door te eisen of te stellen dat iets fout of verkeerd is maar door haar de juiste feedback te geven is het mijn kleindochter gelukt om het gewenste resultaat te behalen.

Succesvolle mensen denken volgens mij nooit in goed of fout. Ze denken in resultaten. Door open te staan voor feedback kunnen ze hun leven beter vormgeven en vooral hun dromen waarmaken. Ze worden op deze manier sterker, het vertrouwen in eigen capaciteit groeit. Ze laten de twijfel over wat gewenst of ongewenst is over aan anderen en maken zo hun dromen waar. Iedereen wil zijn eigen dromen waar maken. Hierbij gaat om geloof in jezelf, in jouw eigen capaciteiten en de wens om te slagen. Net als bij iedereen gaat er bij jou ook weleens iets mis. Je hebt soms gewoon je dag niet, af en toe doe je iets stoms. Je maakt weleens een verkeerde beslissing.

Niemand doet altijd alles goed! Laat het rustig van je af glijden, vergeet je eigen fouten net zo makkelijk als je fouten van anderen vergeet Weten dat je mag falen en dat het resultaat gewenst of ongewenst kan zijn helpt. Een goede voorbereiding zorgt er voor dat 80% van het werk succesvol zal zijn. Dat helpt grip op de situatie te houden. Angst om te falen vormt een reden om taken voor je uit te schuiven. Als we “vervelende” taken uitstellen zullen de problemen groter worden. Weten dat je er vroeg of laat toch aan moet. beginnen kan je helpen er aan te beginnen.

Hans Mulder is eigenaar van Hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding