V.l.n.r. projectleider Ivo Heijenrath, wethouder Gerard Gerrits en projectmedewerker Peter Altena. (Foto: Leon Holweg)
V.l.n.r. projectleider Ivo Heijenrath, wethouder Gerard Gerrits en projectmedewerker Peter Altena. (Foto: Leon Holweg) (Foto: )

Auto's maken plaats voor evenementen

Hengelo is een evenementenplein rijker. De herinrichting van het Burgemeester Jansenplein is een feit. De 52 fonkelnieuwe fonteinen moeten, samen met de nog aan te leggen planten en bloemen, zorgen voor een aantrekkelijkere binnenstad. Volgens de gemeente is het project ronduit geslaagd. "We zijn binnen ons budget gebleven en hebben geen vertraging opgelopen. Niet langer is het Burgemeester Jansenplein het verdomhoekje van de stad."

(door Leon Holweg)

HENGELO - Donderdagochtend 16 juli was de pers getuige van de oplevering van het plein dat, nu het voltooid is, een heus evenementenplein is geworden. De tientallen in het donker oplichtende fonteinen geven het plein een fraaier en aantrekkelijker aangezicht. Echter was het echte spektakel de avond ervoor al te zien. In het donker komen de 52 fonteinen voor het stadhuis namelijk pas echt tot hun recht.

De dertien boogfonteinen en 39 verticale springfonteinen zijn namelijk voorzien van patronen die aangepast kunnen worden evenals de kleuren en hoogte. Projectmedewerker vanuit de gemeente Peter Altena over de fonteinen en hun verlichting: “Er is een bron van veertien meter onder het plein geslagen en het water wordt ontdaan van ijzer en 24 uur per dag gezuiverd in een speciale buffer. Een desinfectieunit zorgt ervoor dat algen en legionella geen kans krijgen en er in de zomerdag dus onbezorgd kinderen kunnen spelen. Tevens zullen op nationale feestdagen als Bevrijdingsdag en Koningsdag de daarbij kleuren vertoond worden die bij die dagen horen.

Evenementenplein

De belangrijke pijlers in het integrale actieplan, dat in 2017 door de gemeente is opgesteld, waren het realiseren van een ondernemende, bruisende en aantrekkelijke binnenstad. De herinrichting van het Burgemeester Jansenplein brengt hen daar weer een grote stap dichterbij. Verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits: “Deze doelen zijn naar mijn mening goed tot uiting gekomen. Het Burgemeester Jansenplein is niet langer het verdomhoekje van de stad. De warmrode bestrating sluit aan op de eerder onder handen genomen Enschedesestraat. De binnenstad is hierdoor compacter en bereikbaarder geworden.”

Parkeren

Omdat het Burgemeester Jansenplein nu een evenementenplein is, verdwijnen de parkeerplaatsen daar om het autovrij te krijgen. Ter vervanging is bij de start van de werkzaamheden op het naastliggende Kloosterhof in zes weken tijd een tijdelijk parkeerterrein aangelegd. De bedoeling is dat hier uiteindelijk een parkeergarage gaat komen.

Bij een gemeentelijk project kan natuurlijk de 'duurzaamheidsfactor' nooit ontbreken. De cortenstalen plantenbakken worden daarom voorzien van bloemen, planten en bomen en dienen de openbare ruimte rondom het stadhuis een duurzame en kleurrijke uitstraling te geven. Hiermee wordt begonnen na de kermis indien die doorgaat. De verlichting van de fonteinen is volledig LED.

Volgende fase

In de volgende fase wordt onder meer het vervallen pand tegenover de hoofdingang van het stadskantoor, dat nu bekend staat als het Ebenaupand, gesloopt. Projectleider van de gemeente, Ivo Heijenrath: “Met de sloop wordt in het najaar begonnen wanneer het terrasseizoen voorbij is. Een stuk verder naar voren verrijst vervolgens een nieuw pand waar de Rotterdamse restaurantketen De Beren komt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding