Wekelijks zijn er lezingen in het Nivon Centrum.
Wekelijks zijn er lezingen in het Nivon Centrum. Foto: Picasa

Nivon Centrum is meer dan buurthuis

Algemeen

Meer dan gewoon een buurthuis is Nivon Natuurvrienden Hengelo, ook bekend als het Nivon Centrum in de Berflo Es. Een interview met waarnemend voorzitter en secretaris Rob Lehr (85) moet de organisatie wat meer onder de aandacht brengen en een mogelijke opvolger opleveren. “Die moet ik nog inwerken.”

HENGELO - De organisatie is ook bekend als Natuurvrienden, met online hun missie: “Als milieubewuste mensen willen we toekomstige generaties een wereld nalaten die leefbaar is. We staan kritisch tegenover een samenleving waar tegenstellingen worden uitvergroot.” De organisatie richt zich op iedereen in Hengelo en omstreken die nog iets wil doen buiten werk en het ‘gewone’ leven om. Nivon Hengelo vormt met Nivon Enschede en Nivon Almelo een regionale samenwerking. Alle leden zijn overal welkom.

De wekelijkse lezingen zijn er laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen: leden betalen 2,- euro, niet-leden 3,- euro voor toegang. Verder zijn er ruimtes en apparatuur of andere faciliteiten beschikbaar voor ondernemers of organisaties. Er is een ‘hoge mate van autonomie’ voor degenen die er activiteiten aanbieden. Lehr: “Zo kwam een dansgroep met het idee van zitdansen, voor mensen die slecht ter been zijn of niet kunnen lopen. Zoiets hadden wij nooit kunnen bedenken.” Alle zalen zijn de komende maanden geboekt, momenteel wordt in de kleine zaal gehandwerkt en vinden teken- en schilderlessen plaats. In de grote zaal oefent eens per week een zanggroep.

Er is voor elk wat wils: natuur en cultuur op de maandagmiddagen, sociaal toerisme en reizen op dinsdag. Bij geschiedenis op donderdag zijn actuele onderwerpen als China en Rusland aan bod, of dichterbij huis, over Twente. Er vinden cursussen plaats, voornamelijk Engels, Duits en Spaans. “Het is hier in ieder geval informatief voor wie het interesseert”, meent Lehr. Men kan de gezelligheid opzoeken na afloop, met koffie en thee. Vanaf het Nivon Centrum starten ook wekelijks wandel- en fietstochten.

Binnenkort is er de tweejaarlijkse groepsvergadering, waar de zoektocht naar een opvolger voor Lehr verder besproken wordt. Het werk dat hij nu alweer vele jaren doet bestaat onder andere uit lezingen organiseren, middagen in- en uitleiden, beamer aansluiten. “Het lijkt veel, maar het werk kan verdeeld worden over groepen”, meent Lehr. Het komt neer op 1 tot 3 dagen per week. 

Op 22 oktober is er de boekenbeurs, een belangrijke bron van inkomsten voor de organisatie. Veel inkomsten komen ook uit de papierkringloop: wekelijks wordt op maandag en dinsdagmorgen papier verzameld, verwerkt, gesorteerd en afgeleverd aan de papierindustrie. Het Nivon heeft momenteel rond de 450 leden. Meer informatie is online te vinden. 

hengelo.nivon.nl

door Marjolein van Loenen

‘22 oktober is er de boekenbeurs, een belangrijke inkomstenbron’

Pen
Afbeelding
Meer sportclubs op Koningsdag 27 jan, 10:50
Afbeelding
Cursus Kunstgeschiedenis met Mary Muller vanaf 16 februari 27 jan, 10:48
Afbeelding
Twentse apothekers zamelen handtekeningen in voor actie 26 jan, 09:32
Afbeelding
Vervuilde grond in tuinen HasselerEs? 26 jan, 09:30
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Fysiotherapie Zuid Hengelo bestaat 10 jaar 25 jan, 09:15
Afbeelding
La Dolce Vita! 25 jan, 09:13
Afbeelding
Hengelose scholieren gaan ruimte in 24 jan, 09:57