Het Burgemeester Jansenplein is van een saaie en rommelige parkeerplaats veranderd in een aantrekkelijk evenementenplein met een uitgebreide fonteininstallatie.
Het Burgemeester Jansenplein is van een saaie en rommelige parkeerplaats veranderd in een aantrekkelijk evenementenplein met een uitgebreide fonteininstallatie. (Foto: Gemeente Hengelo)

Mooi evenementenplein met 52 verlichte fonteinen

Hengelo heeft er een mooi, heringericht plein en een fraaie attractie bij. Het Burgemeester Jansenplein is van een saaie en rommelige parkeerplaats veranderd in een aantrekkelijk evenementenplein met een uitgebreide fonteininstallatie. Deze telt maar liefst 52 fonteinen, grote en kleine, in bogen en verticaal. Op warme zomerdagen een verkoelend element op het plein en een magneet voor kinderen. Zodra het donker is, zijn de fonteinen verlicht en dat levert een fascinerend schouwspel op.

Hengelo - Het Burgemeester Jansenplein wordt hét evenementenplein van Hengelo. Het plein heeft dezelfde uitstraling als de Enschedesestraat met onder meer warmrode klinkers en cortenstalen goten in het wegdek. In de openbare ruimte rondom het stadhuis komt veel groen. Er zijn grote vakken met bloemen, struiken en bomen die het hele jaar door kleur geven. Het plein zelf is geschikt voor allerlei Hengelose evenementen. Daar is met aansluitingen voor elektra en de heringerichte openbare ruimte op het plein rekening mee gehouden. 

In combinatie met het water, groen, zitbanken, evenementen, stadhuis en omliggende horeca wordt het een levendig ontmoetingsplein. De werkzaamheden hielden meer in dan alleen een compleet nieuw plein met fonteinen. Er is ook nieuwe aanlichting van stadhuis en Lambertusbasiliek gerealiseerd, en er is een nieuwe (tijdelijke) parkeerplaats op de Kloosterhof aangelegd.

Springfonteinen

De fonteininstallatie telt 13 zogeheten springfonteinen. Deze spuiten afwisselend het water in bogen van 2,5 meter hoog. Onder elke springfontein bevinden zich 3 fonteinen, totaal 39 stuks. Deze spuiten het water verticaal tot 1,5 meter hoog. Er zijn verschillende hoogtes, ritmes en kleuren in te stellen. De combinatie van de fonteinen, zeker als ze in het donker verlicht worden, zorgt voor een fantastisch beeld op het plein.

Het water is straks van drinkwaterkwaliteit. Er is een 14 meter diepe bron onder het plein geslagen. Die bron voorziet de fontein van water. Het water wordt ontdaan van ijzer en in een speciale buffer 24 uur per dag gezuiverd. Een UV-desinfectie-unit zorgt ervoor dat algen en legionella geen kans krijgen. Het water dat uit de zuivering komt, is schoon en van drinkkwaliteit. Er is in totaal 8 kuub water nodig voor alle fonteinen. Er ligt maar liefst een kilometer leidingwerk onder het plein.

Duurzaam

In allerlei opzichten is rekening gehouden met duurzaamheid. Er wordt geen drinkwater gebruikt. Het water komt uit een bron onder het plein. Aangestuurd door vernuftige meetapparatuur vult de bron het water aan dat in de zomer verdampt. Het licht dat de waterstralen feeërieke kleuren meegeeft in het donker, wordt volledig gevoed door ledverlichting. Er is veel groen in speciale cortenstalen plantenbakken toegevoegd op en rond het plein. Deze plantenbakken worden bij droogte ook van water voorzien uit de bron.

Aanlichting stadhuis en Lambertusbasiliek

Het stadhuis en de Lambertusbasiliek kunnen vanaf nu op een speciale en uitgekiende wijze in het licht gezet worden. De verlichting van de Lambertusbasiliek en het monumentale stadhuis zijn in de werkzaamheden meegenomen. De Lambertusbasiliek wordt ook van binnenuit sfeervol verlicht. Op deze manier krijgen deze twee prachtige gebouwen nog meer uitstraling in het donker en heeft de binnenstad er twee ‘highlights’ bij.

Parkeren

Omdat het Burgemeester Jansenplein vanaf nu een evenementenplein is, verdwijnen de parkeerplaatsen daar. Ter vervanging is bij de start van de werkzaamheden op het naastliggende Kloosterhof een (tijdelijk) parkeerterrein voor circa 110 auto’s aangelegd. Dit is in zes weken gerealiseerd. Hiermee is tegemoetgekomen aan het verzoek van de Stichting Centrummanagement Hengelo namens de omliggende ondernemers om deze parkeerplaatsen beschikbaar te houden voor de binnenstad.

De herinrichting van het plein, het groen, de verlichting, de parkeerplaats, de ondergrondse leidingen en de fonteinen vergde een investering van 3,7 miljoen euro. De fonteininstallatie kostte 500.000 euro. De uitgaven zijn binnen budget gebleven.

Levendig

De fontein moet voor meer reuring gaan zorgen op en rond het evenementenplein. Soortgelijke fonteinen elders in Nederland laten dat zien. Zeker in deze omvang. Water trekt altijd kinderen, ouderen komen er dan vanzelf bij. De bankjes nodigen uit om te gaan zitten, een ijsje eten of wat te drinken en het fonteinenschouwspel te bewonderen. De fontein zal van ongeveer maart tot november aan staan. In het najaar volgt nog een officieel startmoment De RIVM-maatregelen geven daar nu nog geen mogelijkheid toe.

Ontwerp en aanleg

Voor het ontwerp van het plein en openbare ruimte om het stadhuis is OKRA landschaps-architecten uit Utrecht verantwoordelijk. Dit bureau tekende ook voor het ontwerp van de Enschedesestraat en Langestraat. De complete fonteininstallatie is aangelegd door dé specialist op dit gebied: Fonteintechniek Gruppen BV uit Hoogeveen. De bestrating en aanleg van het evenementenplein was in handen van Dusseldorp Infra, Sloop, Milieutechniek uit Deventer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden