Henny Everts, journalist en jarenlang directeur-hoofdredacteur van RTV Oost. (Foto: Carlo ter Ellen)
Henny Everts, journalist en jarenlang directeur-hoofdredacteur van RTV Oost. (Foto: Carlo ter Ellen) Foto: Carlo ter Ellen

Henny Everts presenteert zijn biografie ‘Jongen van Kotte’

Algemeen

Aankomende vrijdagmiddag (30/9) uur ontvangt Boekhandel Broekhuis Hengelo tussen 16:00 uur en 18:00 uur met trots mediapionier Henny Everts voor de presentatie van zijn biografie ‘Jongen van Kotte’. De eerste exemplaren zullen feestelijk worden overhandigd aan Monique Sleiderink (Oost Vandaag) en Jan Medendorp.

HENGELO – ‘Jongen van Kotte’ is een spraakmakende uitgave die het verhaal vertelt van de op- en neergang van de katholieke Twentsche Courant en de opkomst van de regionale omroep voor Overijssel. Regionale omroeppionier Henny Everts (75) beschrijft zijn turbulente levensloop en carrière in het boek. ‘Jongen van Kotte’ is ook een weergave van de sociaal-economische omwentelingen in Twente zoals de opkomst en teloorgang van de Twentse textiel- en metaalnijverheid. Onderdelen van het bijzondere levensverhaal van Tukker Henny Everts, de ‘Jongen van Kotte’, die nabij de machinefabriek Stork sportief opgroeit in Tuindorp ’t Lansink en ’t Kotte in metaalstad Hengelo. 

Henny Everts, de Jongen van Kotte, die het tot zijn eigen verbazing schopt van voetballer tot journalist bij de Twentsche Courant en directeur-hoofdredacteur van RTV Oost. Mede onder aanvoering van Everts groeit de voorheen folkloristische boerenomroep, uit tot een volwaardige regionale omroep; boerenomroep nieuwe stijl hanteert hij later als geuzennaam. Nieuws uit de eigen regio heeft de hoogste prioriteit en het journalistieke product staat voorop, is zijn credo.

Op vrijdag 2 oktober 1992 staat Henny Everts  aan de wieg van de eerste regionale televisie-uitzending in Nederland en is hij in oktober 2005 samen met Herman Finkers en Johan Nijenhuis bedenker van de regionale soap Van Jonge Leu en Oale Groond, die landelijk de trend zet. Finkers zegt in het boek Jongen van Kotte: “Ik wilde met Van Jonge Leu en Oale Groond ons onderscheiden met wat er in de Randstad wordt gedaan.”

Veelzijdig mediajournalist Peter Schavemaker uit Nijverdal, auteur van onder meer ‘100 jaar Hilversum Mediastad’ (verschenen in 2018), is als samensteller, compagnon en vriend verantwoordelijk voor de talrijke interviews in het tweede deel van het boek. In het eerste deel staat het verhaal van Henny Everts centraal.

Voor dit boek interviewde Schavemaker vele landelijke- en RTV Oost media-coryfeeën, maar ook oud-bestuurders uit de landelijke en regionale politiek. Aan het woord komen onder andere: oud gedeputeerde Dick Buursink, voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Bert Middel: “De arrogante houding van Hilversum was voor mij juist een reden om het idee van Henny Everts voor regionale tv te honoreren”, voormalig mediaminister Hedy d’Ancona, oud Twentsche Courant-collega’s Jan de Jong, Jacques Ros en Ben Siemerink, Marinus Potman, Marga Bult, Jan Riesewijk, Carrie ten Napel, Johan Nijenhuis, Laurens ten Den, Bert Eeftink, Ilse Warringa, Bert van Losser, Dorothy Oosting, Monique Sleiderink, Willie Oosterhuis, Maggie Dobson, Danny de Vries en Jan Medendorp.

Oud-commissaris van de Koningin Jan Hendrikx zegt in het boek: “RTV Oost heeft de belofte op televisie waargemaakt” en oud-gedeputeerde Jan Kristen: “De eerste serie van Van Jonge Leu en Oale Groond was echt een schoolvoorbeeld hoe de regionale omroep zich moet laten zien.”

Jongen van Kotte / Henny Everts en Peter Schavemaker / ISBN 9789023259466 / aantal pagina’s 484 / verkoopprijs € 24,95

Linda Meijer

Medebedenker regionale soap Van Jonge Leu en Oale Groond

www.lindameijer.nl
Afbeelding
Geniet van de Special TV Muziekshow op TV Oost 1 mrt, 09:54
Hardlopers onderweg in de Woolderesloop. Eigen foto.
Gijs Boerrigter snelst in Woolderes 29 feb, 09:49
Afbeelding
De verdwenen Ludgeruskerk 29 feb, 09:47
Ricardo van de Worp aan de eettafel met de brandweerlieden. Eigen foto.
Mooie avond met de brandweerlieden 29 feb, 09:45
Afbeelding
Op zoek naar een goedkoop pand als zzp'er? Kies een garagebox! 28 feb, 13:54
Het team van Kamera Express op Woonboulevard Almelo heeft alles in huis om nog meer tips te geven. (Foto: Rekha Voskamp)
Kamera Express Almelo vertelt alles 28 feb, 12:23
Het kunstwerk achter de Lambertusbasiliek wordt in de wandelgangen met Kado voor Hengelo aangeduid.
Nieuwe naam voor rood figuratief beeld 28 feb, 12:21
Een impressie van een eerdere Slingerdag. Foto: PR.
Bedrijfsleven helpt een handje mee 28 feb, 12:20