Twente Hart Safe op bezoek bij Firstgear Cars BV
Twente Hart Safe op bezoek bij Firstgear Cars BV (Foto: Ibrahim Iyiol)

Tekort aan AED’s in Twente in één keer oplossen met Hartloterij

Afgelopen jaren is het aantal automatische externe defibrillators (AED’s) toegenomen, maar helaas is het landelijk netwerk nog niet dekkend. Het huidige AED netwerk heeft ervoor gezorgd dat de overlevingskans bij een hartstilstand is gestegen. In de jaren 90 was dat 9% en nu is dat bijna 25%.

Regio - HartslagNu heeft in kaart gebracht waar momenteel nog AED’s nodig zijn. In Twente tellen wij momenteel 53 van deze AED-loze zone’s. In deze zone’s hangen nog geen AED’s die dag en nacht bereikbaar zijn voor de buurt en aangemeld staan bij het reanimatie oproepsysteem. Er is geen landelijk beleid voor het plaatsen en onderhouden van AED’s, dit verschilt per gemeente. Sommige gemeentes hebben deze verantwoording op zich genomen en hebben ervoor gezorgd dat overal een AED binnen een straal van 500 meter bereikbaar is. In andere gemeentes zetten burgers, bedrijven en stichtingen zich in voor een dekkend netwerk.

Een van die stichtingen is Twente Hart Safe, opgericht door Henk Poort. Op 46-jarige leeftijd werd Henk Poort zelf 3 keer getroffen door een Hartstilstand. Toevallig was de ambulance al ter plaatse en mede door dit snelle ingrijpen heeft Henk het overleefd. Een wonder zo noemt hij het zelf. Het had ook anders af kunnen lopen zoals bij Henks vader, die is op 42 jarige leeftijd overleden aan een Hartstilstand. Dit zette Henk aan het denken en hij voelde zich geroepen om hier iets mee te gaan doen. 13 jaar geleden richtte Henk Poort Stichting Twente Hart Safe op, deze stichting zet zich vrijwillig in voor een hartveilig Twente. In deze 13 jaar heeft de stichting al veel van zijn doelen bereikt, maar helemaal tevreden zijn ze nog niet. Tijd voor verandering, tijd voor één grote inzamelingsactie om in één keer heel Twente hartveilig te maken.  

Hartloterij.nl

Tijdens een gesprek met enkele Twentse ondernemers vertelde Henk over dit tekort aan AED’s en het ontbreken van overheidssteun. Henk was er helemaal klaar mee en vond dat er in 2020 nu echt iets moest veranderen. De ondernemers waren het helemaal met hem eens en dachten dit moet anders kunnen, tijdens dit gesprek is het idee voor een goede doelen loterij ontstaan. Zij hebben besloten Henk te helpen geld in te zamelen voor zijn Stichting Twente Hart Safe en hebben de organisatie van de loterij op zich genomen. Het opzetten van zo’n loterij vergt de nodige tijd en voorbereiding, het belangrijkste is natuurlijk dat de loterij een vergunning heeft en eerlijk verloopt. Eind maart heeft de Nederlandse kansspelautoriteit ons de vergunning verleend en een Notariskantoor uit Enschede voert op 31 oktober 2020 de trekking uit.

Naast dit papierwerk moest er uiteraard een prijzenpakket gekozen worden, en dat is zeker goed gelukt. De hoofdprijs van de Hartloterij geeft je spontaan hartkloppingen : Een droomauto naar keuze t.w.v. 100.000 euro uit te zoeken bij Firstgear Cars te Almelo. Of je nu kiest voor een sportauto een SUV of een luxe sedan, het is allemaal mogelijk. Daarnaast zijn er nog 9 fantastische prijzen te winnen waaronder een wooncheque t.w.v. 10.000 euro bij Maison Manon te Almelo en diverse fashioncheques.

Twente in één keer hartveilig

In totaal zijn er 9999 loten te koop, een lot kost 100 euro en er zijn 10 fantastische prijzen te winnen. Het is ook mogelijk om samen met anderen een lot te kopen. Als alle loten verkocht zijn kunnen wij in één keer alle benodigde AED’s plaatsen en houden wij nog geld over voor het vervangen en onderhouden van de huidige AED’s.

Wij hebben alle hulp nodig om alle loten te verkopen, alleen samen kunnen wij dit tot een succes maken en levens redden. Gaat uw hart ook sneller kloppen van dit initiatief of van deze fantastische prijzen ga dan naar Hartloterij.nl en koop een lot. Daarnaast vragen wij mensen om onze Social media pagina’s te volgen en te delen.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding