In bloeiende bermen met bloemen en kruiden voelen bijen, vogels en vlinders zich thuis. En het is een prachtig gezicht! (Foto: Ralf ter Beek)
In bloeiende bermen met bloemen en kruiden voelen bijen, vogels en vlinders zich thuis. En het is een prachtig gezicht! (Foto: Ralf ter Beek)

Van Grijs naar Groen in Woolde

Begin dit jaar konden bewoners van de wijk Woolde ideeën aandragen om de grijze tegels verhardingen in de openbare ruimte te vervangen door extra groen. Daar is gehoor aangegeven! Inmiddels zijn er zes ideeën waarop gestemd kan worden. Alle wijken van Hengelo komen op deze manier aan de beurt.

Hengelo – Vanuit de gemeente is Jacqueline Verhoek betrokken bij het project van Grijs naar Groen. Ze vertelt: “We proberen op verschillende manieren Hengelo groener te maken. Dat doen we onder meer met het oog op het veranderende klimaat. Zomers en winters worden steeds wisselvalliger met zwaardere buien, hitte en droogte. Dat hebben we onlangs nog ondervonden met een indrukwekkende hoosbui. Een groene omgeving kan de pieken in het regenwater opvangen, het water langer vasthouden en zorgen voor schaduw en verkoeling op zomerse dagen. Bovendien is het belangrijk voor de biodiversiteit.”

“Vandaar dat we inwoners stimuleren om hun eigen tuin te vergroenen, maar ook als gemeente doen we er van alles aan,” aldus Jacqueline. “Zo stimuleren we op veel plekken in de stad kruidenrijkdom in bermen en graslanden door anders te maaien. In die bloeiende bermen voelen bijen en vlinders zich thuis, evenals veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Bij de soortkeuze van bomen streven we naar meer variatie. Zo planten we in bosplantsoen inheemse bomen en struiken aan met zo veel mogelijk bloemen en bessen die voor bijen, vlinders en vogels interessant zijn. 

Ze vervolgt: “Van Grijs naar Groen sluit hier mooi bij aan. Het idee is om grijze verharding in de openbare ruimte te vervangen door extra groen. Want de meerwaarde van een groene leefomgeving is duidelijk. Voor het klimaat en de biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid van inwoners. Groen ontstresst, nodigt uit om te bewegen, bevordert een gezonde ontwikkeling van kinderen en stimuleert sociale contacten.” Voor de regeling van Grijs naar Groen is per wijk 75.000 euro beschikbaar. Woolde is als eerste aan de beurt.

Stem op uw favoriet!

Inmiddels hebben verschillende bewoners groene ideeën aangedragen om Woolde te verbeteren. Woont u in Woolde? Dan kunt u nog tot en met 5 juli uw stem uitbrengen op één van de zes ideeën. Zoals van asfalt naar groen, een mini-voedselbos of groene verkeersheuvels aan de Deldenerstraat.
U vindt alle ideeën op www.hengelo.nl/vangrijsnaargroen. Daar kunt u ook uw stem uitbrengen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding