Lambertusbasiliek in het zachte licht

In september 2019 kwamen de verlichtingsplannen voor de Lambertusbasiliek naar buiten. ‘De nieuwe verlichting gaat niet alleen van buiten het gebouw aanlichten, maar ook de glas in lood ramen van binnenuit’. De basiliek wordt zo uitgelicht dat het deelneemt aan de omgeving én rust uitstraalt. Geen grote spots die de kerk aanlichten, maar de kerk als middelpunt. In een impressie, krijg je een goed beeld van de Lambertusbasiliek en de subtiele verlichting die voor nog meer samenhang in de binnenstad gaat zorgen.

“Licht is een prachtige manier om de binnenstad aantrekkelijker te maken”, aldus Peter van Marle bij gemeente Hengelo verantwoordelijk voor de openbare verlichting. “Er ligt een compleet lichtplan vanaf het Industrieplein tot aan het Wetplein, er is een lichtvisie voor het centrum. Dat levert een fantastische sfeervolle bijdrage aan de aantrekkelijke binnenstad”.

Het verlichten van de Lambertusbasiliek is onderdeel van een groter geheel. „De manier waarop de Lambertusbasiliek wordt uitgelicht past goed in de lichtvisie die de gemeente Hengelo heeft voor een aantrekkelijke binnenstad”. Als straks de Lambertuspassage is gesloopt, wordt de basiliek nog meer een middelpunt in de binnenstad. „Overdag en ’s avonds”, aldus van Marle. En de Lambertusbasiliek is niet het laatste project. Het evenementenplein wordt straks voorzien van prachtige verlichting én dat wordt heel spectaculair. Met evenementen kan de straatverlichting bijvoorbeeld meegaan in de lichtshow van een lichttechnicus, dat is vrij uniek. En om het af te maken zullen er onderdelen van het stadhuis worden meegenomen in de verlichtingsplannen.

Ook de omgeving is een aandachtspunt, denk aan verduurzaming en het terugdringen van lichthinder en lichtvervuiling. Waar tot voorkort grote schijnwerpers van 2000 watt per stuk op palen de basiliek aanlichten. Daar gaan we nu met subtiele verlichting werken. Het voordeel van de nieuwe verlichting is dat het gebouw wordt verlicht en niet zoals voorheen de omgeving en hemel boven de basiliek.

In november 2020 een mooie verlichte basiliek?

Als iedereen akkoord is, dan start in september de uitvoering. In november staat de basiliek dan subtiel te stralen in het licht. Dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om, net als bij de verlichting in de Pastoriestraat, het Marktplein, Industrieplein, Burgemeester Jansenplein, Enschedesestraat, Drienerstraat en de Langestraat op feestelijke momenten de verlichting van kleur te veranderen. De aanlichting van de Lambertusbasiliek is één van de maatregelen om een aantrekkelijke binnenstad te creëren. De inrichting van de openbare ruimte, de beeldkwaliteit van de gebouwen en de programmering van functies en evenementen moet hieraan bijdragen. Dit maakt allemaal deel uit van het actieplan.

Actieplan 2017-2021 vormt uitgangspunt

Hengelo moet weer een vitale en levendige binnenstad krijgen. De leegstand van winkelpanden moet omlaag, het aantal bezoekers omhoog. Daarnaast is het belangrijk dat de binnenstad een sfeervolle en aantrekkelijke uitstraling krijgt. De verlichting van de Lambertusbasiliek is hier mooi voorbeeld van. De Hengelose binnenstad ondergaat in de periode 2017 – 2021 een flinke metamorfose. Om deze veranderingen gedurende die periode helder en herkenbaar te communiceren, is de campagne ‘Hengelo Doet Het’ opgezet. De campagne is gekoppeld aan de uitvoering van het ‘Integraal actieplan voor een vitale Hengelose binnenstad 2017-2021’. Het is geen citymarketing campagne.

Op de hoogte blijven?

Alle ontwikkelingen in de binnenstad zijn te volgen via www.hengelo.nu. Het platform voor ontwikkelingen in de Hengelose binnenstad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding