Hof van Twente
Hof van Twente (Foto: Stijn Peperkamp)

Gemeente Hof van Twente verduurzaamt met LED retrofit verlichting

De verduurzaming van de gemeente Hof van Twente is in volle gang gezet nu er gekozen is om LED retrofit verlichting toe te gaan passen. In de gemeente worden er momenteel ruim 500 nieuwe duurzame lampen geplaatst. Dit wordt gedaan om de ecologische voetafdruk van de gemeente te verkleinen, te voldoen aan de afspraken uit het energieakkoord en tegelijkertijd aanzienlijk te besparen op de energiekosten. De overstap naar LED verlichting zal de gemeente helpen deze doelstellingen te behalen.

Hof van Twente - De gemeente Hof van Twente is al langere tijd bezig met het maken van plannen die in lijn liggen met het energieakkoord. De kern van dit energieakkoord is energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid waar gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat aan bijdragen. In dit energieakkoord is destijds onder meer een duidelijke doelstelling opgenomen: 40% energiezuinige openbare verlichting (OVL) in 2020.

Na oriënterende gesprekken tussen de gemeente en leverancier Saled was de gemeente snel overtuigd: de duurzame retrofit verlichting gaat substantieel bijdragen aan de afspraken uit het energieakkoord en is daarom een waardevolle investering. De gemeente heeft samen met de leverancier naar de bestaande openbare verlichting gekeken en hier vervolgens een goed doordacht vervangingsplan voor opgesteld. LED retrofit verlichting heeft een veel lager energiegebruik dan conventionele verlichting. Dankzij de energiebesparing worden afvalstoffen, zoals CO2 en zwavel, sterk gereduceerd.

Ombouwen

Bijkomend voordeel is dat de bestaande armaturen met het gebruik van LED retrofit niet vervangen maar alleen omgebouwd hoeven te worden. Het ombouwen van een armatuur is aanzienlijk goedkoper aangezien het oude armatuur op deze manier niet onnodig vervangen dient te worden.  Daarnaast verzekeren de nieuwe lampen de gemeente van constante en kwalitatief hoogstaande verlichting met circa 50.000 branduren en nagenoeg geen onderhoud. Dit ten opzichte van de meer storingsgevoelige conventionele verlichting die tot op heden werd gebruikt. 

Besparing

De overstap naar LED retrofit verlichting levert voor de gemeente een aanzienlijke financiële en milieutechnische besparing op. De LED retrofit verlichting levert een jaarlijkse energiebesparing van 35.629 kWh op en een CO2-reductie van 20.166 kilogram per jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden