Saar aan Huis
Saar aan Huis (Foto: Judith Cappon)

Saar aan Huis ontzorgt ouderen en hun mantelzorgers

De druk op mantelzorgers is de laatste jaren flink toegenomen door o.a. vergrijzing, ontgroening en schaarste in de zorg. Hulp kan beperkt verdeeld worden over familie en bekenden. Kwetsbare ouderen lopen het risico in een sociaal isolement te komen, missen structuur, sociale contacten en het bezig zijn. Eenzaamheid en depressieve gevoelens liggen op de loer. Mantelzorgers en verzorgenden zijn overbelast. Een vaste professionele mantelzorger van Saar aan Huis Oost-Twente kan de oplossing bieden.

Regio -  De ‘Saar’ zorgt ervoor dat alles in huis gewoon door blijft draaien en kijkt liefdevol om naar de hulpbehoevende oudere. De volop aanwezige mooie natuur en cultuur in Twente kan hierbij prima ingezet worden. Een Saar richt zich vooral op het welzijn van de oudere en is iemand met veel levenservaring. Veel Saars komen uit de zorg, zijn zelf ervaren mantelzorgers en hebben bijvoorbeeld ervaring met dementie. De Saar kan een goede relatie opbouwen met de familie en hierdoor ontstaat een vertrouwensband. Saar aan Huis ontzorgt ouderen aan huis en is complementair aan thuiszorg en mantelzorgers. Saar aan Huis levert geen medische zorg.

Een landelijk netwerk

Saar aan Huis (www.saaraanhuis.nl) is een landelijke professionele organisatie voor aanvullende mantelzorg en bestaat al sinds 2013. In Twente opent Saar aan Huis haar 43ste vestiging voor de gemeenten Enschede, Hengelo, Borne, Losser, Oldenzaal en Haaksbergen en omgeving. Norma Elfers is hier vanaf 1 juni het aanspreekpunt. Als franchisenemer houdt zij zich bezig met het werven, selecteren en coachen van de helpende (de Saar), die hulpbehoevende ouderen in de regio ondersteunt bij de zorg en dagelijkse activiteiten in en om het huis. Saars kunnen koken, aankleden, doen licht huishoudelijk werk maar kunnen ook spelletjes doen, de krant voorlezen en helpen met boodschappen. Daarnaast kunnen ze uitleg geven over de computer, meegaan naar de dokter of helpen bij de administratie. Saar aan Huis helpt niet alleen ouderen. Ook gezinnen waar bijvoorbeeld een van de partners door ziekte langdurig uitvalt, kunnen een beroep doen op een Saar. De standaard vergoeding voor een Saar bedraagt € 23,00 per gewerkt uur all-in. Dit is inclusief vakantiegeld en bemiddelingskosten met BTW verrekening. Voor avond- en weekenduren wordt een toeslag berekend. De vergoeding kan worden betaald uit het Persoons Gebonden Budget (PGB); sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden een Saar uit het aanvullende pakket.

Regionale bezieling

Vanaf 1 juni is Norma Elfers verantwoordelijk voor Saar aan Huis in de regio Oost-Twente. Norma is geboren en getogen Twentse, waardoor ze de regio en haar potentieel heel goed kent. Het ‘noaberschap’ zit haar team van Saars en haarzelf in de genen. De volop aanwezige mooie natuur en cultuur in Twente kunnen prima ingezet worden voor het welzijn en onze vorm van dienstverlening aan huis. ‘Helemaal passend in deze tijd’. Samen met kwetsbare ouderen naar buiten toe, waar nog ruimte en tijd is voor elkaar. Met haar ruime levens- en werkervaring zet Norma graag op een persoonlijke manier haar kwaliteiten in voor de maatschappij. Door de juiste mensen bij elkaar te brengen kan zij haar steentje bijdragen en ervoor zorgen dat iedereen daar blijer van wordt. Vooral het ‘thuisgevoel’ is hierbij voor Norma erg belangrijk. De veiligheid van je eigen omgeving is helend en troostend weet zij uit ervaring. Er gewoon ‘zijn’ is de beste remedie tegen eenzaamheid en verhoogt het thuis gevoel.

Er moet een klik zijn

De belangrijkste taak die Norma Elfers heeft is de bemiddeling tussen de oudere met een hulpvraag en de Saars die deze hulpvraag kunnen invullen. Een Saar is een vrouw of man, vanaf 45 jaar, met ruime zorg- en levenservaring. Elke Saar die wij na een gedegen en persoonlijke screening opnemen in onze portefeuille moet een recente Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Mijn vak is het leveren van maatwerk. Tijdens het intakegesprek kijk ik niet alleen naar de zorgvraag maar houd ik ook rekening met interesses, voorkeuren en bijvoorbeeld geloofsovertuiging. De naam ‘Saar’ is een knipoog naar Swiebertje, de vroeger zo populaire tv-serie. Juffrouw Saartje was daarin de hulp van de burgemeester.

De eerste Saars hebben zich inmiddels aangemeld, maar Elfers hoopt op korte termijn meer Saars te mogen verwelkomen. Ook komt zij graag in contact met de ouderen. Geïnteresseerden kunnen contact met haar opnemen via oosttwente@saaraanhuis.nl of 06-86 83 35 25 / 053 – 200 55 48 of www.saaraanhuis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding