Hans Mulder

Het nieuwe normaal

Column Hans Mulder

Deze week riepen zeven sporticonen; Epke Zonderland, Erik Scherder, Sarina Wiegman, Bas van Goor, Louis van Gaal, Guus Hiddink en Joop Alberda op tot bewegen als ‘het nieuwe normaal’. Een bijzonder initiatief omdat niet alleen specialisten maar ook velen die door het coronavirus zijn getroffen doordrongen zijn geraakt van het feit dat matig intensief bewegen het immuunsysteem sterker maakt.

De impact die het virus en de maatregelen hebben op de fysieke, mentale, sociale en financiële gezondheid is letterlijk en figuurlijk ongekend. Het heeft veel mensen uit balans gebracht. Het is een bewezen feit dat bewegen, en in het bijzonder sporten, de mens wapent tegen infecties, virussen en er voor zorgt dat we langer vitaal blijven. Volgens professor Scherder was er in 2012 al een pandemie. Hij noemt die “fysieke inactiviteit” Die “fysieke inactiviteit” kostte destijds wereldwijd 5,3 miljoen mensen het leven.

De sporticonen zien sport als een preventiemiddel

Om te voorkomen dat door die inactiviteit het afweersysteem naar beneden gaat en de mens kwetsbaarder wordt is het dus belangrijk om in beweging te komen. De sporticonen zien sport als een preventiemiddel. Joop Alberda noemt sport het tweede medicijn dat naast het vaccin moet gaan zorgen voor een gezonde samenleving Hij hoopt dat andere initiatieven gaan aanhaken en dat mensen vanuit hun eigen expertise, ondersteund met wetenschappelijk feiten en gegevens uit onderzoeken, hun bevindingen gaan delen.

Steeds meer mensen moeten volgens hem gaan zeggen dat we het anders moeten gaan doen. Er zijn al mensen die veel zitten het nieuwe roken noemen. Op basis van wat we van en over het roken hebben geleerd is de stap naar samen meer bewegen geen moeilijke lijkt mij.

Hans Mulder is eigenaar van hansmulderabc

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding