Eerstejaars Louise Lutke Holzik (13 jaar) en vierdejaars havo-leerling Sembudi de Boer (15) van het Hengelose Bataafs Lyceum zijn er klaar voor. (Foto: Robert Hoetink)
Eerstejaars Louise Lutke Holzik (13 jaar) en vierdejaars havo-leerling Sembudi de Boer (15) van het Hengelose Bataafs Lyceum zijn er klaar voor. (Foto: Robert Hoetink)

Eindelijk weer naar school!

De scholen in het voortgezet onderwijs zijn sinds maandag 2 juni weer open, zij het in beperkte vorm. Dit betekent dat de vierdejaars havo-leerling Sembudi de Boer (15) en de eerstejaars Louise Lutke Holzik (13 jaar) van het Hengelose Bataafs Lyceum, weer fysiek op school mogen verschijnen. Sembudi staat deze week direct al een toetsweek te wachten.

(door Leon Holweg)

HENGELO - Of zoals hij het zelf noemt: een ‘toets-drie-weken’. Want tussen elke toets zit een paar dagen, uiteindelijk neerkomend op een totaliteit van

drie weken. Louise moet nog een week wachten aangezien zij maandag 8 juni pas aan haar toetsweek begint.
Op de persconferentie van zondag 15 maart kondigde premier Rutte aan dat alle scholen dicht zouden gaan. In het geval van Louise betekende dit dat nog diezelfde woensdag al werd over gegaan op online lessen. “Ik kon thuis geconcentreerd verder werken. Alle vakken gingen door, behalve gym natuurlijk." Op de meest recente persconferentie gaf Rutte aan dat leerlingen, indien mogelijk, lopend of op de fiets naar school moeten komen. Voor beiden geen probleem. Louise: “Ik kom uit Borne, voor mij is het maar een kwartiertje fietsen. Sembudi woont zelfs vlakbij het Bataafs Lyceum. “Twee minuten lopen voor mij.”

Blij met weerzien

Elf weken lang zijn Sembudi en Louise verstoken geweest van contact met hun medeleerlingen "Het was heel vreemd om zo snel over te gaan op thuisonderwijs", aldus Louise. "Maar ik kijk ernaar uit iedereen straks weer te zien." Ook Sembudi mist zijn medeleerlingen. "Ik ben ook blij iedereen weer te kunnen zien, al zal ik niet veel kunnen bijpraten tijdens de toetsweken. We moeten anderhalve meter afstand houden en na de toets gelijk naar huis."

Minder motivatie

“Ik had altijd een dagelijkse routine als ik naar school ging", vervolgt Sembudi. "Dat viel door de invoering van de online lessen via Zoom een beetje weg. Soms kleedde me ’s ochtends al niet eens meer om wanneer ik achter de computer plaatsnam. Naarmate de weken verstreken, merkte ik ook dat de motivatie minder werd." Sembudi ondervond tijdens de online lessen iets meer moeite met concentreren. “Het kwam wel eens voor dat ik tijdens Kahoot (mobiele vragenquiz) werd afgeleid door andere dingen die ik op mijn telefoon heb staan zoals Instagram. Daarnaast zit ik op mijn kamer altijd naast een raam. Hierdoor is er soms de verleiding om naar buiten te kijken." Wat er na de toetsweek gaat gebeuren, is bij het duo nog grotendeels onduidelijk. Sembudi: “We gaan tijdens de mentorlessen in ieder geval onze toetsen bespreken."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding