Farach beantwoordt een vraag aan de Kindertelefoon. (Foto: Indebuurt.nl)
Farach beantwoordt een vraag aan de Kindertelefoon. (Foto: Indebuurt.nl) (Foto: Indebuurt.nl)

‘Mijn woorden zijn een middel om iets te bereiken’

“Ik had een keer een kind aan de lijn dat zich down voelde. We ontdekten dat we allebei van dezelfde tv-serie houden. Vervolgens hebben we in een half uur alle afleveringen besproken. Op die manier kon ik dit kind weer uit de put halen.” Farach Winter uit Hengelo is vrijwilliger bij de Kindertelefoon. Zijn dagen zijn erg afwisselend. “Dan belt er een jongen voor de gein om een pizza te bestellen, het volgende chatgesprek gaat dan weer over mishandeling.”

(door Majorie Nijbroek)

Hengelo - De Kindertelefoon zit in Almelo aan de Wierdensestraat. Er werken een kleine honderd vrijwilligers, die chatten en bellen met kinderen. Almelo is een van de zeven kantoren in Nederland. Wie het nummer 0800 0432 belt, komt willekeurig uit bij een van de zeven vestigingen in het land.

“Ik ben hier begonnen als stagiair”, geeft de 26-jarige Farach aan. Hij studeerde destijds ecologische pedagogiek in Amersfoort, een studie rondom kinderen en hun leefomgeving. Momenteel studeert hij humanistiek in Utrecht. Hij is bij de Kindertelefoon blijven hangen, als vrijwilliger. “Ik doe dit werk als verbreding voor mezelf, het sluit aan bij mijn studie en bij het werk dat ik later wil gaan doen. Verder vind ik het mooi om iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Kinderen kunnen namelijk niet altijd bij iemand in hun omgeving terecht met vragen. Daarvoor is de Kindertelefoon er.”

Farach en de andere vrijwilligers draaien diensten van drie uur. “De telefoon gaat vrijwel continu. Als je klaar bent met het ene gesprek, krijg je bijna meteen weer een nieuw belletje of een chat.” Je moet snel kunnen schakelen. Het gaat soms van iets heel leuks naar iets heel verdrietigs. Niet elk gesprek is zwaar. “Nee zeker niet! Veel gesprekken gaan over leuke zaken. Over verliefdheid, het hebben van een relatie of je krijgt de vraag ‘Hoe moet ik tongzoenen?’. Je maakt van alles mee.”

Pesten, mishandeling

Maar het onderwerp kan ook zwaar zijn. Zoals pesten, echtscheidingen, mishandeling of zelfdoding. “Soms moet ik na een heftig gesprek even van mijn plek af. Gelukkig kunnen we er ook veel met elkaar over praten hier en krijgen we trainingen op dat vlak.” Soms schakelt hij hulp in van organisaties als Veilig Thuis of 113 Zelfmoordpreventie. “Maar altijd in overleg met het kind.”

Waarom doet Farach dit vrijwilligerswerk? “Het mooie is dat je met woorden heel wat kunt doen. Je kunt je niet verschuilen achter een computer of een machine. Mijn woorden zijn een middel om iets te bereiken. Hoe mooi is het als een jongen of meisje aan het einde van het gesprek zegt: Dank voor je hulp.”

Wil je bellen met de Kindertelefoon? Dat kan elke dag van 11.00 tot 21.00 uur via 0800 0432. Via de site kindertelefoon.nl kun je chatten of meepraten op het forum. De Kindertelefoon is ook doorlopend op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

indebuurt.nl/hengelo

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding