Met zoon Alex (rechts) is Jos Klaczynski afgelopen april naar het land van zijn vader gereisd, Polen. (Foto: Linda Meijer)
Met zoon Alex (rechts) is Jos Klaczynski afgelopen april naar het land van zijn vader gereisd, Polen. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda meijer

Emotionele trip naar het Poolse Krakau

Algemeen

Terug van weggeweest, onze vaste zomerreeks ‘Koffergeheimen’, waarin we willekeurige mensen op straat vragen naar hun vakantieplannen. Wat is de bestemming dit jaar en wat en wie gaan allemaal mee? 

HENGELO - In deze vierde aflevering spreken we met pensionado Jos Klaczynski, die dit voorjaar met zijn zoon Alex een emotionele trip heeft gemaakt naar het Poolse Krakau en het nabij gelegen Auschwitz-Birkenau.

Wie?

Jos Klaczynski (70), Alex Klaczynski (34) en Chuli Molina (67).

Waar naartoe?

Met mijn vrouw Chuli ben ik in maart naar Valencia geweest en in juni naar Lissabon. Met zoon Alex ben ik in april naar het land van mijn vader gereisd, Polen.

Hoelang?

Ik ben met Alex vier dagen geweest. We hebben de stad Krakau bezocht en natuurlijk de voormalige concentratiekampen Auschwitz en Birkenau. Het was een beladen reis, niet alleen door het WOII verleden, maar ook om mijn zoon te laten zien, waar zijn bijzondere achternaam vandaan komt. Ook hebben we in die paar dagen onze band – die niet altijd even goed is geweest – weer behoorlijk versterkt met een paar goede gesprekken onder het genot van een paar lekkere Poolse biertjes.

Alex: Natuurlijk was ik bekend met de verschrikkingen die in Auschwitz en Birkenau hebben plaatsgevonden, maar ik was er nu pas aan toe om het ook echt te gaan bekijken. Je moet daar echt klaar voor zijn, anders komt het niet binnen.

Avontuurlijk of luiervakantie?

Vroeger veel luiervakanties, met de nadruk op culinair genieten, maar nu toch meer gericht op het bezoeken van cultuur. 

Verleden reizen

Midden jaren 60 en begin jaren 70 met Spaanse stiefvader naar zijn geboorteplaats Gijón (Asturië) gereisd. Helse reis, vijftig uur in een derdeklas trein door Spanje. In een grijs verleden als “reiseleiter” veel van de wereld gezien, zoals: alle Spaanse Costa’s en eilanden, Kreta en Rhodos, Griekse vasteland, Verre Oosten (Thailand en Indonesië), Roemenië, voormalig Joegoslavië, Cariben, Mexico, Kenya en Tanzania. Ook veel stedentrips, waaronder; Wenen, Praag, Rome, Pisa, Florence, Sienna, Luca, Londen, Newcastle, Brussel, Antwerpen en Brugge, Krakau, Madrid, Granada, Cordoba, Sevilla, Lissabon, Porto, Parijs en Berlijn. En tijdens mijn docentschap als docent Toerisme nog uitwisselingsprojecten naar Zweden, Noorwegen, Extremadura (Spanje), Griekenland, Portugal en maar liefst tien keer Disneyland Parijs.

Toekomstdromen?

Ierland en nog een keer de binnenlanden van Spanje. Vorig jaar september hebben Chuli en ik daar al een begin mee gemaakt door per auto een rondreis te maken door de provincie Jaen (Chuli’s geboorteprovincie).

Linda Meijer

‘Mijn zoon laten zien, waar zijn achternaam vandaan komt’.

www.lindameijer.nl
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 3 uur geleden
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 18 apr, 11:28
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07