Om lid te worden van Ons Genoegen is in principe alleen het hebben van een vispas al voldoende. (Foto: HSV Ons Genoegen Hengelo)
Om lid te worden van Ons Genoegen is in principe alleen het hebben van een vispas al voldoende. (Foto: HSV Ons Genoegen Hengelo)

Vissen in trek, hengelclub profiteert

Veel mensen zoeken in tijden van coronamaatregelen en de intelligente lockdown een nieuwe hobby. Buiten kan veel niet meer, maar wat nog wel kan is vissen. Dit neemt echter een hoop onervaren nieuwelingen met zich mee. Hoe hierop in te spelen? Voorzitter van Hengelsport Vereniging Ons Genoegen Hengelo, Frank Post, geeft tekst en uitleg.

(door Leon Holweg)

HENGELO - Sinds de coronacrisis noteert HSV Ons Genoegen Hengelo een stijging in het ledenaantal van ruim acht procent, van 3000 naar 3250. Al deze vissers, jong, oud, ervaren, onervaren, moeten worden verspreid over de 28 Hengelose visvijvers die de vereniging van Post pacht.

“Langs de waterkanten van deze vijvers zijn nu veel onervaren vissers te vinden”, ziet Post. “Een mogelijke bedreiging voor de vissen omdat zij deze sport of hobby nog niet in de vingers hebben. Hier spelen wij van Ons Genoegen op in.”

Alles afgelast
Normaliter geeft Ons Genoegen viscursussen, maar die zijn nu afgelast. Net als de rest van de geplande activiteiten en competitiewedstrijden voor dit jaar. Het enige dat, zoals het er nu naar uitziet, nog door lijkt te gaan, is de algemene ledenvergadering van 9 december.

“Een grote aderlating'' aldus Post. ''We hadden in juni bijvoorbeeld een 60+ dag gepland. Dit had een leuk dagje moeten worden: met de bus naar de kust om daar een viswedstrijd te houden. Ook zouden we met onze partnervereniging uit Emsdetten een weekend lang een uitwisseling hebben van onze jeugdvissers. Gaat ook niet door dus. Busreizen waarbij je met zijn allen dicht op elkaar zit, zit er dit jaar niet meer in denk ik, en dan ben ik nog heel realistisch. De beste tijd om te vissen is het voorjaar dus we gaan er eigenlijk van uit dat dit hele kalenderjaar geschrapt kan worden."

HSV Ons Genoegen
Om lid te worden van Ons Genoegen is in principe alleen het hebben van een vispas al voldoende. "Kinderen jonger dan 14 jaar krijgen er een gratis van ons. Natuurlijk moet je ook in het bezit zijn van een hengel en ander vistuig maar dat is vanzelfsprekend."

Geen cursussen, wel advies
Naast voorzitter is Post ook controleur en viscoach. “Dit betekent dat ik vóór de coronacrisis, samen met andere leden van HSV Ons Genoegen Hengelo, langs de waterkanten ging om te informeren. Wat we echter nooit willen doen, is mensen wegsturen. Ook al zijn ze heel verkeerd bezig.

Gebruiken ze bijvoorbeeld een te grote haak, hebben ze geen schepnet, zijn ze in het bezit van een vispas, verwijderen ze de haak wel op een goede manier? Wat bijvoorbeeld ook helemaal fout is, is het slaan van een handdoek om de vis. De bedoeling achter deze handdoekmethode is om het slijm van de vis op te nemen, maar dit slijm biedt de vissen juist een beschermlaag tegen ziekteverwekkers, schimmels en slechte waterkwaliteit. Die slijmlaag hebben ze dus hard nodig. Deze adviesrondes langs de waterkant, zou je min of meer kunnen zien als onze opvulling van de leemte die is ontstaan door het moeten schrappen van onze viscursussen.”

Naast alle nieuwe onervaren vissers, zijn er ook nog altijd een boel vissers langs de waterkant te vinden die al wel enigszins gevorderd zijn. “Die belonen we dan ook”, vervolgt Post. “Zij ontvangen van ons een petje van Sportvisserij Nederland, een onthaakmaatje of een onthaakpin."

Aantrekkingskracht
Maar wat is nou dan toch die aantrekkingskracht van de vissport? Post: “Allereerst, de mensen bevinden zich in de buitenlucht, iets dat tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid meer is. Door de lockdown zijn mensen zich opgesloten gaan voelen. Vissen kun je alleen doen en je komt in principe niet in aanraking met anderen. Bij andere sporten zoals voetbal is dit bijna niet mogelijk. Vissen geeft mensen een gevoel van opluchting. Vissen is rustgevend en geeft een kick tegelijk.”

Kijk voor meer info over HSV Ons Genoegen Hengelo op:

hsvonsgenoegenhengelo.mijnhengelsportvereniging.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding