Frank Krake geeft een lezing in de gevangenis.
Frank Krake geeft een lezing in de gevangenis.

Frank Krake geeft lezing in gevangenis

Algemeen

Auteur Frank Krake uit Hengelo heeft in de loop der jaren heel wat boeklezingen gegeven op tal van plekken in het land. Vorige week woensdag verzorgde hij een lezing op een niet alledaagse locatie: de penitentiaire inrichting in Almelo. Zo’n tachtig gedetineerden kwamen luisteren naar het verhaal over zijn laatste boek: ‘De grootste bankoverval aller tijden’.

Almelo - Frank Krake legt het hoe en waarom uit: “Tijdens een lezing die ik afgelopen voorjaar gaf over mijn boek werd ik aangesproken door één van de aanwezigen. De man vertelde dat hij werkzaam was in de gevangenis van Almelo. En of ik wellicht interesse had om een lezing te geven voor gedetineerden. Hij vertelde er bij dat er normaal gesproken geen reclame wordt gemaakt voor een bankoverval binnen de gevangenismuren, maar dat dit verhaal het juist verdient om overal verteld te worden, dus ook in de gevangenis.”

De gevangenis speelt bovendien een prominente rol in het boek. Zowel het voormalige Huis van Bewaring in Almelo als de inmiddels gesloten gevangenis De Kruisberg in Doetinchem komen aan bod. Het boek gaat over de bankoverval die een regionale verzetsploeg in de Tweede Wereldoorlog pleegde op de bank in Almelo. De Duitsers hadden hier tientallen miljoenen guldens opgeslagen.

Frank Krake, geboren in Almelo, hoefde niet lang na te denken over dit bijzondere verzoek en er werd een afspraak gemaakt. In de sportzaal van de penitentiaire inrichting waren stoelen neergezet waar gedetineerden en een aantal gevangenismedewerkers de lezing van Krake konden volgen. In ruim een uur nam de auteur zijn gehoor mee terug naar de jaren 1940-1945. Om ze te vertellen over de bankoverval die in het diepste geheim was voorbereid en waarvoor de Nederlandse regering in ballingschap in Londen toestemming had gegeven. “Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik kon verwachten, maar kijk terug op een zeer geslaagde lezing”, aldus Krake. Dat de lezing in de smaak viel bleek wel doordat verschillende gedetineerden Krake na afloop persoonlijk kwamen bedanken. 

Schrijver Frank Krake moest tal van vragen beantwoorden uit de zaal. Zoals: Wat hij verdiend heeft met zijn boeken (“2 euro per boek”), waarom hij dit boek heeft geschreven (“Omdat dit verhaal vertelt moet worden”), of er een film wordt gemaakt over deze bijzondere oorlogsgeschiedenis (“Dat heb ik zelf niet in de hand”) en wat er gebeurd is met de buit (“Dan moet je het boek lezen”). Om dat laatste punt kracht bij te zetten stelde Krake nog een boek beschikbaar voor de gevangenisbibliotheek in PI Almelo.

Boek voor de gevangenisbibliotheek

‘ik kijk terug
op een zeer geslaagde lezing’

van de redactie

Afbeelding
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 16 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 16 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20