Uit het archief, vakantie 2019; samen in de huifkar in het Drentse Orvelte met Ellen Nauta als vrijwillig begeleider (rechts).
Uit het archief, vakantie 2019; samen in de huifkar in het Drentse Orvelte met Ellen Nauta als vrijwillig begeleider (rechts).

MeeReizen annuleert de vakanties voor mensen met een beperking

Het bestuur van MeeReizen heeft besloten dat ze bijna alle vakanties annuleert die geboekt zijn in 2020. Alleen de kindervakantie in augustus gaat – naar alle waarschijnlijkheid – met noodzakelijk aanpassingen, gewoon door. Het annuleren van de vakanties is voor ongeveer 900 mensen met een verstandelijke beperking, een grote teleurstelling. Dat geldt ook voor de bijna 400 vrijwilligers die deze bijzondere vakanties begeleiden.

Borne - Doorslag voor het besluit, gaf de discussie binnen het bestuur met ouders en ervaren begeleiders over de anderhalve meter afstand maatregel. Bestuursvoorzitter Ellen Nauta van MeeReizen: “Die verplichte afstand tot elkaar duurt vrijwel zeker voort tot 1 september. En die afstand maakt gezamenlijk vervoer van mensen die horen tot een kwetsbare groep, onmogelijk. Hetzelfde geldt voor het ondernemen van activiteiten in of rond een groepsaccommodatie, en zeker ook voor het bieden van hulp en ondersteuning. We hadden nog kunnen wachten, en hopen op versoepeling van maatregelen, maar mensen willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom hebben we gisteravond, weloverwogen en zorgvuldig, de knoop doorgehakt. Met pijn in het hart, dat ding is zeker.” 

Nog nooit eerder heeft MeeReizen in haar 54 jarig bestaan een dergelijk drastisch besluit moeten nemen. “Het spijt ons enorm voor alle lieve vakantieganger die we zo graag meegenomen hadden op reis. Maar dit jaar kan het helaas door dat akelige coronavirus allemaal niet doorgaan”, vertelt Ellen Nauta. “Eerder zagen we ons al genoodzaakt om de vakanties in mei en juni af te blazen. Onze medewerkers Esther en Alda, die ontzettend hard gewerkt hebben om weer een prachtig vakantieaanbod te realiseren, met álles wat daarbij komt kijken, moeten nu met kunst en vliegwerk, hun inspanningen terugdraaien. Dat doen ze goed en vakkundig. Ze werden dagelijks gebeld door ouders of begeleiders, om te vragen of er al nieuws is over het doorgaan van vakantiereizen. Iets wat we goed begrijpen, vooral als je bedenkt dat juist ook mensen met een verstandelijke beperking vaak al weken lang binnen zitten. Dagactiviteiten gaan niet meer door en het contact met familieleden is bemoeilijkt. Dat vakantiereizen nu niet doorgaan is wrang, maar we merken dat duidelijkheid ook een opluchting teweeg brengt. Het is even niet anders.”

Vooruit kijken
In plaats van vouchers of tegoedbonnen, geeft MeeReizen geld terug aan alle vakantiegangers waarvan de vakantie niet door kan gaan. “Gelukkig kunnen we dit doen omdat we, na zoveel jaren, een kleine buffer opgebouwd hebben voor onvoorziene omstandigheden. Dit hebben we mede te danken aan de Vrienden van MeeReizen, maar ook aan geweldige samenwerkingspartners zoals Kienhuis Busverhuur uit Denekamp, die ons in deze tijd ontziet van annuleringskosten. Een bijzonder gracieus gebaar.” 

MeeReizen zit niet bij de pakken neer. “We maken nieuwe afspraken met eigenaren van groepsaccommodaties, waar we soms al jaren met veel plezier naartoe gaan. We vertrouwen erop dat de traditionele MeeReizen Vakantiebeurs bij Frans op de Bult in november kan doorgaan. En we gaan ervoor dat we, na een jaar van afwezigheid, in 2021 gezellig weer samen op vakantie gaan met elkaar.”

https://mee-reizen.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden