Met inachtneming van de RIVM-regels gaan Sophie, Iris en Merel (v.l.n.r.) onverzettelijk door met het najagen van hun dromen om professionele danseressen te worden. (Foto: Dansstudio X-Dance)
Met inachtneming van de RIVM-regels gaan Sophie, Iris en Merel (v.l.n.r.) onverzettelijk door met het najagen van hun dromen om professionele danseressen te worden. (Foto: Dansstudio X-Dance)

Danseressen laten zich niet afstoppen

Iris Wilms, Merel Mekenkamp en Sophie van Pelt zijn drie Hengelose meiden met onmiskenbare danskwaliteiten. Ze timmeren hard aan de weg om een serieuze danscarrière te starten door audities te doen bij verschillende hoog aangeschreven dansopleidingen in het land. Dit liep gestaag totdat de gevolgen van het coronavirus ook bij dansstudio X-Dance insloegen als een bom. Nu vervolgen ze hun danstrainingen en audities online.

(door Leon Holweg)

HENGELO - Twee jaar geleden nam Esmee Cornet samen met haar geliefde, Hani Andary, dansschool X-Dance over. Sindsdien zijn ze sterk gegroeid naar een aantal dansers en danseressen dat de vierhonderd overstijgt. Ze zagen dat er in Twente ontzettend veel danstalent rondliep en hun missie was dan ook: Twente aan het dansen krijgen.

“Voorheen was een professionele dansschool in Twente niet zo snel gevonden, omdat die er vrijwel niet zijn”, aldus Hani. “Echter zagen we al gauw dat hier wél ontzettend veel danstalent zit, en het moet niet zo zijn dat al het danstalent hier naar het westen van het land trekt voor een opleiding.” Naast dat Hani samen met Esmee eigenaar is van X-Dance, geeft hij ook hiphop bij USA Sport & Healthclub in Haaksbergen.

Topklasse traject
Esmee: “Je komt in het topklasse traject terecht als je écht een toekomst in dans wil opbouwen. Deze dansers en danseressen worden klaargestoomd voor een professionele danscarrière. Kortom: dit zijn jongens en meiden die dansen zien als meer dan leuk en gezellig. Het topklasse traject volgen ze vanaf hun zesde levensjaar. Met dans kun je ontzettend veel kanten op. Van modern tot hiphop en van ballet tot urban, en hier bij X-Dance kan dat allemaal.”

Dans of kunst?
Naast dat veel jonge Twentse dansers en (met name) danseressen de weg naar de, aan de Berfloweg gelegen dansschool, goed weten te vinden, wordt ook het niveau van de dansschool goed duidelijk door overwinningen in Europese- en wereldkampioenschappen. “Maar niet elke dansvorm heeft een competitievariant”, betreurt Hani. Hij ziet dat een dansvorm als bijvoorbeeld moderne dans meer beschouwd wordt als kunstvorm, waardoor er bijna geen competitievormen van zijn. “Maar we zien gelukkig dat er steeds meer nationale bonden worden opgericht om de verschillende dansen die er zijn tóch een competitie te bieden.”

Corona
Net als bij de rest van de wereld, sloegen de coronamaatregelen ook bij X-Dance in als een bom. Een van de topklasse traject danseressen is Sophie van Pelt (18): “Dat mijn school en X-Dance ineens dicht gingen, kwam als een schok. We trainden gemiddeld tussen de 15 en 20 uur per week. Nu train ik iets minder, met ongeveer 12 uur in de week.”

Het coronavirus stak de kop op op een ongelukkig moment want de maanden maart tot en met mei vormen een periode waarin er bij X-Dance doorgaans veel auditie gedaan wordt voor diverse dansopleidingen in het land. Ook Merel Mekenkamp en Iris Wilms zijn exponenten van het topklasse traject. Merel (18) doet audities voor onder meer de opleidingen Artez Bachelor Dance, Expanded Contemporary Dance (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en het Lucia Marthas Institute for Performing Arts.

Wat ze later precies wil gaan doen met dans weet ze nog niet, maar aan haar danslerares, Esmee Cornet, heeft ze een goed voorbeeld. “Als ik net als Esmee van dansen mijn werk kan maken, ben ik tevreden.” De twee jaar jongere Iris Wilms (16) doet auditie voor onder meer de MBO-opleiding Dans Creative Contemporary op de Gelderse MBO-school Rijn IJssel, het Rotterdamse Codarts en net als Merel, ECD.

Onduidelijkheid
De dames volgen hun danslessen nu vanuit huis via Esmee’s of internationale online livestreams. “Dit gaat via platformen als Instagram en Zoom”, aldus Merel. “We ontvangen hierdoor minder feedback dan normaal en door het coronavirus is er omtrent de audities veel onduidelijkheid." Esmee en Hani weten nog niet wanneer uitsluitsel volgt over of de drie dames toegelaten worden. Sophie: “Om weer terug naar school te kunnen, normale danslessen en -audities te kunnen volgen en iedereen weer te zien, zou een enorme opluchting zijn.”

Zoals het er nu naar uitziet, opent X-Dance 1 september weer volledig haar deuren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding