De patiotuin van Gerard en Marianne van den Berg aan de Anna Bijnsstraat 54. Foto: Louise Huethorst.
De patiotuin van Gerard en Marianne van den Berg aan de Anna Bijnsstraat 54. Foto: Louise Huethorst.

Rondkijken in Hengelose tuinen

Algemeen

Tuinen bewonderen: dat kan zaterdag 2 juli in Hengelo. Liefst twaalf tuineigenaren stellen hun tuin open voor belangstellenden. “Het gaat om heel diverse tuinen”, zegt medeorganisator Guusje Beverdam van deze open tuinendag. 

HENGELO - Beverdam constateert dat er nog steeds veel interesse is om tuinen te bezoeken. “Ik ben vijftien jaar geleden met deze open tuinendag begonnen. Het is alsmaar gegroeid. En het groeit nog steeds. Ik kreeg pas nog een aanmelding van iemand, die de tuin wil laten zien aan belangstellenden”, zegt Beverdam. Bezoekers kunnen inspiratie opdoen in andermans tuinen. “Alle adressen zijn in Hengelo. Vaak gaan mensen naar meerdere tuinen. Ze willen ideeën opdoen”, zegt Beverdam.

Liefst twaalf tuinliefhebbers stellen hun tuinen komende zaterdag open voor geïnteresseerden. Dat doen ze volgens de organisatie onder het motto eigen(zinnige) tuinen. “Het gaat om heel diverse tuinen met ook heel verschillende afmetingen: parkachtige tuinen, een stadstuin, tuinen met veel bloemen, tuinen met veel groen, tuinen met groente”, laat de organisatie weten. Belangstellenden zijn welkom van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. “Een kopje koffie staat klaar”, aldus de organisatie. Ook bij Guusje Beverdam aan de Steenbakkersweg 18 kan rondgekeken worden. “De jaren tellen en daarmee verdwijnt toch een beetje mijn energie. Het kost moeite de tuin meer los te laten. Dat zorgt voor meer verwildering. Goed voor het milieu en de biodiversiteit. Eigenlijk valt het prima samen. Het ziet er prachtig bloemrijk uit. Het wordt ieder jaar meer natuur. Dit tot groot genoegen van alles wat vliegt, kruipt en zwemt”, aldus Beverdam.

Bij Wim ten Vaarwerk aan de Loweg 84 valt ook het nodige te zien. “Het is geen grote tuin. Maar als je hier rondkijkt, zie je dat er veel mogelijk is. Het is een Chinees-Japans geïnspireerde tuin. Nagebootste natuur dus. Hier en daar versterkt met bonsai. Een klaterend beekje in de tuin maakt het af. Dat is niet alleen mooi, maar ook rustgevend. Je hoort alleen nog de waterval. Kijken en luisteren dus”, laat Ten Vaarwerk weten. Bij Marianne en Gerard van den Berg aan de Anna Bijnsstraat 54 is een patio te zien. “Het huis heeft een binnentuin. Een patio zoals men dat noemt. En we hebben een romantische voortuin, waarin we ook heerlijk kunnen zitten.”  

Adressen: Guusje Beverdam, Steenbakkersweg 18. Gerard en Marianne van den Berg, Anna Bijnsstraat 54. Louise Huethorst, Steenrietweg 18. Hilco ter Heide, Horstweg 22, ook op zondag 3 juli. Harmien Menkveld, Babcockstraat 26. ‘t Roer Om, Levantstraat 102, ingang Belgradostraat. Janny de Jong, Belgradostraat 60. Ans Nijhof en Jaap Hellemans, Drieneresweg 130. Wim ten Vaarwerk, Loweg 84. Vier tuinen, Godfried Bomansstraat 114 t/m 120. Hanny en Gerard Lansink, Populierenweg 14. Irma en Herman Olthof, Deurningerstraat 222.

Stefan Wegdam

‘Ik ben vijftien jaar geleden met open tuinendag begonnen’

Afbeelding
Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43
Afbeelding
Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober 3 aug, 11:35
Afbeelding
Echt resultaat met fit20: Nico Mensing vertelt zijn verhaal 2 aug, 14:02