De consulenten hopen veel jonge mantelzorgers te zien op de eerstvolgende bijeenkomsten.
De consulenten hopen veel jonge mantelzorgers te zien op de eerstvolgende bijeenkomsten.

Mantelzorgcafé nu ook voor jongeren

Algemeen

Samen bijpraten, spelletjes doen, een film kijken of luisteren naar een deskundige: het is wellicht maandelijks allemaal mogelijk als er voldoende animo is voor het zogeheten JMZ-café in Hengelo. Jonge mantelzorgers kunnen maandelijks bij elkaar komen. “We gaan peilen of er behoefte aan is”, zegt coördinator Jolien te Hennepe van Wijkracht JMZ. 

HENGELO - Mantelzorgcafés voor volwassenen zijn er al jaren. Mantelzorgers komen er bijeen om ervaringen uit te wisselen. Daar is behoefte aan. Mantelzorgcafés voor jongeren daarentegen waren er nog niet. Maar ook daar is belangstelling voor, heeft Wijkracht onderzocht. Kinderen kunnen ook mantelzorger zijn. Ze groeien bijvoorbeeld op met een familielid dat chronisch ziek is. Wijkracht wil hen een plek bieden waar ze samen kunnen komen. “Chillen, ervaringen uitdelen, films kijken. Die plek was er nog niet in Hengelo.” Nu opent Wijkracht JMZ het allereerste zogeheten JMZ-café Hengelo. “We houden dit elke vierde dinsdag van de maand. De eerste keer is in juni. We beginnen dus dinsdag 28 juni”, zegt Te Hennepe. Ook in de vakantiemaanden juli en augustus wordt een JMZ-café gehouden in Hengelo. De bijeenkomst is in een gebouw van Wijkracht aan de Mozartlaan 161. Het JMZ-café is van 16 tot 18 uur. “We houden het na schooltijd. Aanmelden hoeft niet. Het is ook niet zo dat ze er om 16 uur al moeten zijn. Een uurtje bijvoorbeeld is ook prima. Wij vinden het belangrijk dat er een plek is voor jongeren waar zij met lotgenoten kunnen bijkletsen, ontspannen en vooral even andere dingen kunnen doen dan mantelzorgen. Het is laagdrempelig.” Het JMZ-café is voor kinderen en jongeren van zes tot en met 23 jaar. “We hebben de leeftijd zo breed mogelijk gehouden. Zodoende kunnen jonge mantelzorgers leren van de ervaringen van oudere jongeren. We denken dat op deze manier jonge mantelzorgers elkaar kunnen helpen.” Aan de middagen kunnen ook thema’s gekoppeld worden. “Dan komt een bepaald onderwerp aan bod dat herkenbaar is voor jonge mantelzorgers. Maar eerst kijken we hoe de belangstelling is voor het JMZ-café.” 

Het JMZ-café in Hengelo is elke vierde dinsdagmiddag van de maand van 16 tot 18 uur aan de Mozartlaan 161. Nieuwsgierig? Houd dan de sociale media van Wijkracht JMZ in de gaten of mail naar: jmz@wijkracht.nl.

Elke vierde dinsdag van de maand

‘Chillen, ervaringen uitdelen, films kijken’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Afbeelding
Meer leren over historie Hengelo 5 aug, 16:22
Afbeelding
Stadsmusical Van Katoen en Water 5 aug, 16:21
Afbeelding
Traditionele paarden- en ponymarkt 5 aug, 16:19
Afbeelding
Het is zover: Tijd om op kamers te gaan! Maar dan wel graag veilig 4 aug, 16:52
Afbeelding
Wat nemen we mee naar het strand? 4 aug, 16:49
Afbeelding
Ook in het nieuwe seizoen behoefte aan vrijwilligers 4 aug, 11:43
Afbeelding
Cursus creatief schrijven met Jolanda Toenkkes vanaf 3 oktober 3 aug, 11:35
Afbeelding
Echt resultaat met fit20: Nico Mensing vertelt zijn verhaal 2 aug, 14:02