<p>Artistiek directeur Santiago Costa: &ldquo;De Waterstaatskerk in Hengelo is een prachtige zaal met een geweldige akoestiek.&quot; (Foto: Linda Meijer)&nbsp;</p>

Artistiek directeur Santiago Costa: “De Waterstaatskerk in Hengelo is een prachtige zaal met een geweldige akoestiek." (Foto: Linda Meijer) 

International Holland Piano Series

De stichting International Holland Piano Series is opgericht in 2018 en heeft als doel het verrijken van het muziek- en cultuurlandschap in Oost-Nederland. Als corona het toelaat gaan de eerste concerten in oktober 2022 weer van start.

HENGELO – De stichting International Holland Piano Series (IHPS) is een idee van de 31-jarige Satiago Costa, artistiek directeur van deze stichting. “Ik heb tijdens mijn studie aan het ArtEZ conservatorium (2010-2018) geregeld concerten gegeven in de Waterstaatskerk in Hengelo en vond het altijd een prachtige locatie. Een prachtige zaal, goede akoestiek, het publiek zit halfrond het podium, waardoor je haast een huiskamersfeer ervaart die perfect geschikt is voor een pianorecital. Tijdens één van die concerten heb ik mij weleens afgevraagd: ‘Wat zou het toch een mooie locatie zijn om hier een eigen concertserie te organiseren’.”

Costa komt oorspronkelijk uit Spanje, maar woont al sinds zijn zevende in Nederland. Zijn liefde voor muziek ontstond toevalligerwijze, toen hij op elfjarige leeftijd bij kennissen een piano aantrof en er spontaan op begon te spelen. “Vervolgens heb ik eerst een jaar orgel gespeeld, en daarna ben ik overgegaan op de piano, ik kreeg toen mijn eerste les van Hilda de Rochemont.” 

Santiago bleek talent te hebben. Hij studeerde aan het conservatorium van Amsterdam, en later bij Frank van de Laar aan ArtEZ conservatorium in Zwolle. Toch geeft hij zelf geen concerten of masterclasses voor IHPS. “Klopt! Ik heb er bewust voor gekozen om mijzelf niet te programmeren in de IHPS, om uit te dragen dat het niet om mij gaat. Het project is niet bedoeld als zelfpromotie, daarom houd ik mijn functie als artistic director van IHPS en mijn eigen concerten graag gescheiden. Naast de programmering en alle artistieke zaken, houd ik me ook bezig met de marketing en de media. Ik ben in de praktijk dus deels ook de producer.” Na ruim twee jaar COVID, hoopt Santiago in het najaar van 2022 weer te kunnen vlammen met een geweldige line-up. Hoe krijg je artiesten zover om naar Hengelo te komen? “Door de jaren heen heb ik een breed netwerk opgebouwd met goede connecties binnen de internationale pianowereld.” Zo heeft hij onder andere Vitaly Pisarenko, Stephen Kovacevich, Alexandra Dovgan, Jorge Luis Prats en Arcadi Volodos weten te strikken voor diverse concerten (allen in de Waterstaatskerk te Hengelo) en masterclasses (allen in het conservatorium te Zwolle). De Oekraïense meesterpianist Vitaly Pisarenko opent het seizoen op 8 oktober, met een ode aan zijn geboorteland, Oekraïne. De Kaartverkoop start vandaag en vroegboekers worden beloond met een korting tot wel 15 procent. Voor meer info over het programma van 2022/2023, of om voor 2,50 euro per maand ‘vrienden’ te worden van International Holland Piano Series en daarmee jong muzikaal talent te stimuleren en te ondersteunen, ga naar:

www.hollandpianoseries.com

Linda Meijer

diverse concerten in de Waterstaatskerk te Hengelo

Meer berichten