Het onderduikadres van Liny Velleman en haar familie aan de Drienerstraat 7 in Hengelo. (Foto: Ans Brongers)
Het onderduikadres van Liny Velleman en haar familie aan de Drienerstraat 7 in Hengelo. (Foto: Ans Brongers)

Liny Velleman, een joodse onderduikster

Liny Velleman was dertien jaar toen ze in 1943 met haar ouders, haar broer en zus onderdook bij kapper Willy Baartman aan de Drienerstraat nummer 7. Anderhalf jaar hebben zij in het huis boven de kapsalon ondergedoken gezeten.

(door Ans Brongers)

Hengelo - Ze moesten om zichzelf niet te verraden de hele dag doodstil zijn en konden zich niet bewegen. Het gezin is al die tijd ook niet buiten geweest, ‘alleen ‘s avonds als het donker was, dan werden we ‘gelucht’: achter de kapsalon was een beschut plaatsje en daar stonden we allemaal tegen elkaar aan.’

Ieder moest zich overdag zien te vermaken. In het bovenhuis stond een kast vol boeken. ‘Die hebben we tien keer uitgelezen. Een verzetsman bezorgde mijn broer een tekencursus. Mijn vader vond afleiding in zijn postzegels. Wij maakten kruiswoordpuzzels, die de anderen dan weer invulden. En wij haalden alles wat maar gebreid was, uit, en maakten er vervolgens weer iets anders van.’ Ondanks de voortdurende angst en stress om opgepakt te worden, waren er weinig onderlinge spanningen.

Bij onraad waarschuwde Willy Baartman vanuit de kapsalon met een belletje de familie Velleman, dat ze hun schuilplaats in de nok van het huis moesten opzoeken. ‘Als we eenmaal op de vliering zaten, was er in het huis werkelijk helemaal niets meer te zien. We mochten nooit iets laten slingeren. De toiletemmer trokken wij in het gat mee naar boven.’ Het gebeurde wel, dat de Duitsers met stokken tegen het luik aanstoten. De moeder van Liny kreeg dan een angstaanval en trilde zo hevig dat het hoorbaar werd. ‘En daar waren we zo bang voor. Met z’n allen hielden we haar dan vast.’

Te gevaarlijk
De bombardementen van 6 en 7 oktober 1944 maakten een eind aan het verblijf van de familie Velleman op dit onderduikadres. Blijven kon niet, dat was te gevaarlijk. Met z’n vijven konden ze nergens meer terecht. Het gezin werd opgesplitst. Na veel omzwervingen is het gezin na de bevrijding weer herenigd.

Bij terugkeer naar hun eigen huis aan de Nieuwstraat bleek hun huis volledig uitgewoond te zijn door de Duitsers. Deze hadden het huis als kantoor gebruikt. De ramen waren kapot; er waren geen meubels meer. Na de bevrijding moesten ze niet alleen hun huis, maar ook hun leven opnieuw opbouwen. De band met het echtpaar Baartman is altijd hecht gebleven.

(bron: boek ‘Zij-kant’, Hengelo: vrouwen over hun leven en werk 1920 - 1990)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding