''We doen keihard ons best om iedereen in deze extra moeilijke tijden een waardig afscheid te geven en dat lukt meestal gelukkig ook.'' (Foto: Adobe Stock)
''We doen keihard ons best om iedereen in deze extra moeilijke tijden een waardig afscheid te geven en dat lukt meestal gelukkig ook.'' (Foto: Adobe Stock)

'Emotie kun je niet uitbannen'

Zijn er nog mensen die onder onder het juk van het coronavirus vandaan weten te komen? Ze zijn waarschijnlijk niet meer op één hand te tellen. Een beroepsgroep die onvermijdelijk wordt blootgesteld aan de gevolgen van het virus is de uitvaartbranche. In het geheel van handelingen die zij verrichten voor overledenen en nabestaanden worden zij, naast de zorgmedewerkers, misschien wel het meest geconfronteerd met de nietsontziende pandemie.

(door Leon Holweg)

HENGELO - Bij Uitvaartverzorger Gerry Leferink & Wennink in Hengelo komen ze soms letterlijk in aanraking met het virus, dat in sommige gevallen de dood als eindstation heeft. Na een eerste telefoontje viel de scepsis direct bij Gerry in haar stem te bespeuren. Je kon haar horen denken: Iemand die in zijn eerste zin zegt van het Hengelo's Weekblad te zijn, belt vast niet om zelf een uitvaart te laten arrangeren. Gelukkig was ze wel bereid haar verhaal te doen.

"We krijgen als uitvaartverzorger op meerdere manieren te maken met het coronavirus", aldus Gerry. "In eerste instantie als iemand eraan overlijdt. Normaliter als we langskomen voor de verzorging van het lichaam, houden we ons al aan strenge hygiënevoorschriften. Nu nemen we ze extra in acht. Zo doen we de verzorging van een coronaslachtoffer niet meer in het bijzijn van de familie. We wassen de handen vooraf goed, doen handschoentjes aan en hebben een beschermingsbril en mondkapje op."

Aangepaste diensten
Gerry vervolgt: "Tijdens onze uitvaartdiensten worden de verscherpte maatregelen over het algemeen goed nageleefd. "Kerkdiensten vinden nog wel plaats, zij het in afgeslankte vorm. Er mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn en er is geen koor meer. De leemte die hierdoor ontstaat wordt veelal ingevuld door zingende kinderen. We zien man en vrouw soms nog wel tegen elkaar aankruipen en daarmee houden ze zich natuurlijk niet aan de anderhalfmeter-regel, maar emotie kun je niet uitbannen. Het blijft wennen en dat zie je ook na afloop van de uitvaartdiensten. Men weet niet zo goed wat ze nog moeten doen. Vervolgens gaan ze gelijk maar weer naar huis."

Livestream
Om de mensen uitvaartdiensten ook vanuit huis te laten volgen, maakt Gerry Leferink & Wennink, in navolging van vele andere uitvaartverzorgers, gebruik van livestreams. Zo is er in het crematorium een camera opgehangen, en zorgt een speciaal ingehuurd bedrijf op de begraafplaats voor beeld- en geluidsopnames. Gerry: "Het aantal aanvragen voor uitvaarten is door de coronacrisis niet minder geworden. We doen keihard ons best om iedereen in deze extra moeilijke tijden een waardig afscheid te geven en dat lukt meestal gelukkig ook. Er is vooral begrip bij de mensen. Ze zijn zich er goed van doordrongen dat wij als uitvaartverzorger niets aan de maatregelen kunnen veranderen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding