Gemeente Hengelo
Gemeente Hengelo (Foto: )

70 jaar of ouder? Voorkom besmetting met coronavirus!

Iedereen heeft ermee te maken. Met de gevolgen van het coronavirus. Restaurants, cafés, scholen en kappers zijn gesloten. In verpleeghuizen is geen bezoek toegestaan. En als u voor een boodschap de deur uit moet, dient u anderhalve meter afstand te houden. Het zijn allemaal maatregelen om te voorkomen dat teveel mensen in één keer ziek worden. En een beroep doen op onze ziekenhuizen en zorginstellingen.

Als u 70 jaar of ouder bent heeft het coronavirus nog meer impact. Want het RIVM rekent iedereen van 70 jaar en ouder tot de kwetsbare groepen. Het is voor u nog belangrijker om besmetting te voorkomen. Blijf dus zoveel mogelijk thuis, ook al voelt u zich nog fit als 70-plusser.
HygiëneHet is van belang dat we allemaal de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgen. Dat betekent zoveel mogelijk thuisblijven en de algemene hygiënemaatregelen in acht nemen:

• Hoest of nies in uw elleboog
• Gebruik papierenzakdoekjes en gooi die meteen na gebruik weg
• Was regelmatig goed uw handen met water en zeep
• Houdt tenminste anderhalve meter afstand van andere mensen
• Schud geen handen

Blokje om
Mag u dan helemaal niet naar buiten? Jawel, tenminste als u geen klachten hebt als neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Een wandeling maken, een blokje om met de hond, een boodschap doen in de supermarkt en een eindje fietsen mag. Maar houd minstens anderhalve meter afstand van andere mensen. Ga liever niet met het openbaar vervoer.

Niet oppassen
Oppassen of op bezoek gaan bij de kleinkinderen is in deze tijd geen goed idee. Als u op leeftijd bent, bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Vermijd zoveel mogelijk een eventueel risico om besmet te raken met het coronavirus. De kleinkinderen kunnen het onder de leden hebben, terwijl u er niets van merkt. U kunt als u digitaal vaardig bent natuurlijk wel beeldbellen of skypen met kinderen en kleinkinderen.

Verpleeghuizen
Woont u of uw naaste in een verpleeghuis, dan is het nu een extra moeilijke tijd. De verpleeghuizen zijn op slot gegaan, waardoor bezoek niet meer mogelijk is. De maatregel is genomen om kwetsbare bewoners te beschermen, maar als u gewend was om regelmatig bezoek te krijgen of een dierbare te bezoeken, is het heel verdrietig dat dat nu niet kan. Het is natuurlijk wel mogelijk om in plaats van een bezoekje een kaartje of bloemetje te sturen. En misschien kunt u skypen of beeldbellen met het verpleeghuis.

Luisterend oor
Voelt u zich eenzaam of hebt u vragen over het coronavirus? Het Rode Kruis heeft een telefoonlijn geopend voor ouderen die een luisterend oor of advies nodig hebben: telefoon (070) 4455 888.

Speciale boodschap
Burgemeester Schelberg schreef een speciale boodschap voor alle Hengeloërs van 70 jaar en ouder:
“Als u 70-plusser bent, behoort u tot de kwetsbare groepen. Dan is het extra oppassen geblazen voor het coronavirus. U houdt vast de maatregelen van het RIVM in acht, maar het zal niet altijd makkelijk zijn. U kunt nu niet het leven leiden dat u gewoon was. Een bezoekje brengen aan de kinderen en kleinkinderen is er niet bij. Dagbesteding is afgelast, wat ook voor mantelzorgers zwaar is. Sport- en muziekverenigingen zijn gesloten. En ook kerken en moskeeën zijn dicht.
Ik kan me voorstellen dat u uw sociale leven mist, zeker als u alleen woont. Weet dat we aan u denken en dat u er niet alleen voor staat. Blijf gezond, houd vol en houd moed!”

Zorgloket
Ondervindt u acute problemen in uw dagelijkse leven en komt u er samen met uw omgeving niet uit? Dan kunt u contact opnemen met het Zorgloket via telefoon (074) 245 91 31 of mail naarzorgloket@hengelo.nl.

onderschrift bij illustratie

Bent u 70-plusser? Dan behoort u tot de kwetsbare groepen en is het extra oppassen geblazen voor het coronavirus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden