Decilux in betere tijden. Hun licht- en geluidsinstallaties in vol ornaat tijdens het Oldenzaalse festijn Vrienden van Boeskool Live in januari van dit jaar. (Foto: Decilux)
Decilux in betere tijden. Hun licht- en geluidsinstallaties in vol ornaat tijdens het Oldenzaalse festijn Vrienden van Boeskool Live in januari van dit jaar. (Foto: Decilux)

Decilux: ‘Bijna alles is gecanceld’

Niet alleen de horeca zit door de gevolgen van de coronacrisis met een gigantische financiële strop. Ook evenementen worden massaal afgelast en dit betekent dat bedrijven, die geluid-, licht- en beeldapparatuur verkopen en verhuren, nu zonder werk zitten. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is het Hengelose Decilux, gevestigd aan de Vosboerweg. Bij hen is er momenteel weinig tot geen reden om positief te zijn.

(door Leon Holweg)

HENGELO - Het zonnetje schijnt en de lente staat weer voor de deur. April is in aantocht en daarmee normaal gesproken ook het evenementen- en festivalseizoen. Maar hoe snel zijn de tijden veranderd door het nietsontziende coronavirus en de gevolgen daarvan. Waar eerst, de voor Decilux belangrijke horecasector afviel, vallen nu ook bijna alle grote evenementen in de regio bij bosjes weg. Zoals het er nu voor staat, vindt alles tot en met 1 juni geen doorgang.

Eigenaar van Decilux, Sander Lankamp, zit met de handen in het haar. “Zo’n beetje alles is gecanceld. De lijst is ongelofelijk lang. Om er een paar te noemen: Dauwpop in Hellendoorn, Nacht van Hengelo en BAM! Festival in Hengelo, Koningsdag in Deventer, Maxima’s Night Out in Oldenzaal en zelfs een evenement van buiten de regio: Secret Forest in Stadskanaal.” Normaal gesproken zijn dit de trouwe afnemers van de diensten en apparatuur van Decilux, maar niets is meer zoals het was in tijden van corona. “Normaal gesproken begint het festivalseizoen zo ongeveer rond Koningsdag. De maanden april tot en met september zijn doorgaans goed voor zo’n vijftig procent van onze omzet. Alle benoemde annuleringen hakken er dan ook flink in.

Horeca
Officieel staat voor de horeca nog steeds de datum van 6 april overeind. Het is een straaltje licht aan het einde van de tunnel. We hebben slechts een sprankje hoop dat vanaf die datum de horeca weer langzaam op gang komt, maar we gaan hier eigenlijk niet van uit. Het zou mooi zijn als de vraag naar onze beeld- en geluidsapparatuur dan weer toeneemt, maar het ligt niet in de lijn der verwachting, zeker niet gezien de op maandag 23 maart afgekondigd verscherpte maatregelen.”

Juni
Lankamp ziet het ook voor de maand juni somber in. “Organisatoren zullen vanaf 1 juni niet hun festivals, die kort op die datum volgen, ineens weer door laten gaan. Bovendien is het daar ook veel te kort dag voor. Je kunt niet alle voorbereidingen in een paar weken gaan treffen.

In het geval van kleinschaligere evenementen die door de gemeenschap zelf worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de Pinksterfeesten in Bornerbroek, zou dit nog wel mogelijk zijn. Maar het is dus nog maar zeer de vraag of de coronamaatregelen bij 1 juni ophouden.

Streaming
Maar wat kan een verhuurbedrijf als Decilux dan wel doen? Lankamp: “We hebben veel contact met onze concullega’s. In deze moeilijke tijden zijn zij natuurlijk meer collega dan concurrent. Zij richten zich op dezelfde noodmaatregelen als wij. Denk aan kerkgemeenten die hun kerkdiensten streamen zodat de mensen de dienst vanuit huis kunnen volgen. Wij doen dit ook. Hiervoor voorzien we in de benodigde beeld- en geluidsinstallaties. Maar hier hebben we maar een handjevol aanvragen van liggen.”

Het voelt voor Lankamp en zijn jongens dan ook slechts als een doekje voor het bloeden, of zoals Lankamp het zelf stelt: een appeltje voor de dorst. “Ook de werkplaats ligt nu zo goed als stil hoewel we in principe wel gewoon nog volledig operationeel zijn. Normaal wordt hier hard gewerkt door onze technici en geluidsmensen, nu staat het vol met kisten waar al het apparatuur in zit.”

Sprankje hoop
Lankamp vestigt zijn hoop naast de gehoopte heropening van de horeca op 6 april, op de nieuwe regeling omtrent de werktijdverkorting.

“Die nieuwe regeling is er nog niet, maar het kabinet heeft aangegeven dat ze ermee bezig zijn en dat ze deze regeling zo snel mogelijk opnieuw willen vormgeven. Dat zou betekenen dat een paar jongens thuis kunnen gaan werken en dat zou mij weer kosten schelen. Als de nasleep langer dan drie maand aanhoudt, zullen wij helaas met de bank om tafel moeten om overeen te komen dat zij de vaste lasten overnemen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden