Martijn Misana met zijn collega's Shirley Piette, Marieke Gussinklo en Givana Emmanuel (vlnr) van De Telgenkamp. ''We hopen dat we groep 8 nog een mooi afscheid kunnen geven.'' (Foto Timo Oving)
Martijn Misana met zijn collega's Shirley Piette, Marieke Gussinklo en Givana Emmanuel (vlnr) van De Telgenkamp. ''We hopen dat we groep 8 nog een mooi afscheid kunnen geven.'' (Foto Timo Oving)

En zo ben je plots 'laptopleraar'

Het is momenteel behoorlijk stil op de scholen in Hengelo. Leerlingen zitten thuis en het gros van de leerkrachten geeft les vanachter de laptop, met behulp van online onderwijs en zelf gemaakte video's. Zo ook bij basisschool De Telgenkamp. Een kijkje aan de Wezelstraat, in het lokaal van groep 8.

(Door Timo Oving)

HENGELO - ''Deze situatie is voor ons allemaal nieuw, voor de kinderen, voor de ouders, maar ook voor ons als leerkrachten'', zegt Martijn Misana vanuit het klaslokaal aan de Wezelstraat in Hengelo. Hij vergadert deze ochtend samen met collega's Shirley Piette, Marieke Gussinklo en stagiaire Givana Emmanuel. Ze zijn allen leerkracht van groep 8. Ze zitten op gepaste afstand van elkaar, verspreid over de schoolbanken. Piette zit achter haar bureau en laat een video van een minuut zien die ze gemaakt heeft, in de eerste week dat de kinderen niet meer naar school mochten. 

Beelden van het lokaal komen voorbij met de tekst 'Op weg naar enkele weken thuisonderwijs'. Met dat filmpje wilde ze de kinderen en ouders motiveren. ''Je moet toch zorgen dat je het ritme van de dag behoudt'', zegt ze. Haar collega Marieke Gussinklo merkt op dat de nadruk door het thuisonderwijs nu veel meer op de didactiek ligt. ''Dat is als leraar heel fijn, maar we missen toch het contact met de kinderen. Je ziet nu niet hoe het met ze gaat. Dat is jammer.''

Videobellen
De leraren van De Telgenkamp vinden het digitale lesgeven spannend, maar ook leuk. ''We merken dat we er energie van krijgen'', zegt Piette. Ze benadrukt dat de overkoepelende stichting van de school goede ICT'ers heeft. ''Die komen als oud-leraar van de praktijk. Dat is een groot voordeel.''

Met een digitale nieuwsbrief houden ze de ouders goed op de hoogte van alle ontwikkelingen. Piette laat het lesprogramma zien. ''Online houden we nu bij waar de kinderen nog moeite mee hebben.'' Ook gaat de klas videobellen, zodat leraar en leerlingen elkaar toch nog kunnen zien. De spreekbeurt? ''Die mogen ze vloggend doen'', zegt Piette.

Afscheidsmusical
De grote vraag is natuurlijk: gaat de afscheidsmusical door? Misana: ''Daar gaan wij wel vanuit, de kinderen hebben de boekjes al thuis. De rollen zijn zo goed als verdeeld. We hebben goede hoop dat we de kinderen dit schooljaar nog zien. En dat ook het kamp nog doorgaat. We gunnen de kinderen een waardig groep 8-afscheid. Ze hebben er zo lang naartoe geleefd. En wij natuurlijk ook.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding