<p>Elke dinsdagochtend en vrijdagmiddag is er in de bibliotheek Hengelo een niet alleen leerzaam, maar ook gezellig samenzijn. (Foto: L. Meijer)</p>

Elke dinsdagochtend en vrijdagmiddag is er in de bibliotheek Hengelo een niet alleen leerzaam, maar ook gezellig samenzijn. (Foto: L. Meijer)

(Foto: Linda Meijer)

Taalcafé Hengelo bestaat tien jaar

Eind 2011 had Ineke Helder van de gemeente Hengelo een heel goed idee: de taal leren op informele wijze. Een aantal van de vrijwilligers is toen in 2012 gestart en de organisatie heeft zich de afgelopen tien jaar steeds verder ontwikkeld.

HENGELO - Het Taalcafé is een onderdeel van het Taalpunt Hengelo. Het Taalpunt Hengelo is een samenwerking tussen Wijkracht (uitvoerder), bibliotheek Hengelo, gemeente Hengelo en de Stichting Lezen en Schrijven. “Sinds 2012 houden we wekelijks het Taalcafé in de bibliotheek Hengelo; de eerste jaren wekelijks, nu al een hele poos twee keer in de week”, vertelt Gineke de Jong, die samen met collega Jeannet Berghuis vrijwilliger van het eerste uur is. “De mensen kunnen op een gezellige en ontspannen manier in kleine groepjes oefenen met de Nederlandse Taal. Mensen voelen vaak een bepaalde prestatiedruk als ze in een klaslokaal zitten. Die druk willen wij wegnemen.”

Geen verplichting

Met het Taalcafé krijgt het leren van de taal een heel andere lading; het is gezellig en ontspannend. Een fout maken mag, een fout maken is niet erg. “Klopt, we stimuleren de mensen om te praten, dat is het allerbelangrijkste. Onze deelnemers, oud en jong, komen binnen met verschillende taalniveaus, we zetten hen in de juiste groep zodat ze zich prettig voelen. Ze komen dan vaak elke week, maar ze hoeven zich niet aan- of af te melden, het schept geen enkele verplichting.” Elke maand wordt er in het Taalcafé gesproken over een bepaald thema, denk hierbij aan bijvoorbeeld Wonen, Gezondheid, Verkeer, Gemeente of Voeding. “Na de pauze spelen we taalspelletjes, soms wordt de maand afgesloten met een excursie over het maandthema.”

Het Taalcafé kent ongeveer dertig vrijwilligers, de meesten doen dit werk al jaren. “Het is heel mooi en dankbaar werk om mensen te helpen, de deelnemers leren niet alleen de taal, maar je ziet ook veel mensen groeien en opbloeien. Er komen toch ook wel mensen binnen met een enorme rugzak. Die trek je niet bewust open, maar die staat soms wel op een kiertje . Je moet als vrijwilliger daar wel oog voor hebben en het gesprek soms proberen te sturen, ook in het belang van de andere deelnemers. We houden de gesprekken luchtig; we praten niet over politiek en niet over geloof.”

Vrijwilliger zijn wat voor jou? Mensen zijn altijd welkom om een kijkje te komen nemen om zelf te zien wat het Taalcafé inhoudt. Het Taalcafé is voor statushouders en alle mensen die wachten op een huis in de gemeente Hengelo of er al woonachtig zijn. Het Taalcafé is elke dinsdagmorgen van 10-12 uur en op elke vrijdagmiddag van 14-16 uur op de begane grond van Bibliotheek Hengelo.

www.taalpunthengelo.nl

Linda Meijer

We praten niet over politiek en niet over geloof

Lees ook

Meer berichten