Ramon tijdens een van de laatste repetities voor het grote examenconcert op dinsdag 21 juni in het Twickelcollege (foto: Linda Meijer)
Ramon tijdens een van de laatste repetities voor het grote examenconcert op dinsdag 21 juni in het Twickelcollege (foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Hoor hoe goed Ramon de hoorn speelt

Algemeen

Zijn hele familie zit in de (blaas)muziek, dus het was niet heel gek dat Ramon Nijland ook een instrument zou kiezen. Het werd de hoorn en na jaren van studeren hoopt hij dinsdag 21 juni met een fantastisch concert af te studeren aan het conservatorium Zwolle.

HENGELO – Ramon Nijland (22) is zes als hij voor het eerst een hoorn ter hand neemt. “Mijn ouders zaten al bij muziekvereniging Excelsior en mij werd gevraagd welk instrument ik wilde spelen. Ik wilde absoluut iets anders spelen dan mijn moeder (dwarsfluit en sax) en vader (trompet en trombone) deden. Tijdens een open dag hoorde ik voor het eerst de hoorn; vanaf dat moment was ik direct verkocht.”

Conservatorium

Het bleek al snel dat Ramon enorm talentvol was en studeren aan het conservatorium was dan ook een logische stap. Waarom in Zwolle? “In Zwolle zitten twee docenten die heel gevarieerd lesgeven. Van René wilde ik het technisch spelen leren en van Stefan de rust tijdens het spelen leren beheersen.” Ramon begon in 2018 vol goede moed, totdat in 2020 corona genadeloos toesloeg. “Er waren ineens geen livelessen meer; studietechnisch was dat echt verschrikkelijk. Online is toch heel anders dan live, denk hierbij aan toonkwaliteit, klank en de juiste fraseringen. Mijn stage in het derde jaar ging ook niet door, dus dat was ontzettend balen. Daarnaast is connecties maken in orkest en muziek ook best wel cruciaal; maar ook dat lag stil.”

Toch heeft deze jonge hoornspeler na vier jaar studie de eindstreep weten te halen. “Ik studeer nog steeds elke dag een paar uur en nu zo vlak voor het examen misschien nog wel meer. Als je naar het conservatorium wilt, moet je sowieso doorzettingsvermogen hebben en hard willen werken. Ook moet je tegen kritiek kunnen. Maar zorg er vooral voor dat muziek niet als iets zwaars gaat voelen; je moet blijft genieten van het spelen van je eigen muziek.”

Aankomende dinsdag is het dan zover, dan kan Ramon laten zien wat hij tijdens zijn conservatoriumjaren allemaal heeft geleerd. “Het wordt een heel divers concert, waarbij ik niet alleen ga hoornspelen, maar ook mag dirigeren. Het hele Excelsiororkest speelt mee, onder wie ook mijn broer Stef en mijn moeder en Henk-Jan. Ik ga onder andere werken van Johan Sebastiaan Bach en Reinhold Glieré spelen, maar ook wat minder bekende namen, zoals Zsekely en Jan van der Roost komen voorbij.”

Ramons (gratis!) examenconcert vindt plaats op dinsdag 21 juni in het Twickelcollege te Hengelo (tevens locatiesponsor) en start om 20:00 uur (inloop 19:45 uur). Iedereen is van harte welkom!

www.eendrachtexcelsior.nl

Linda Meijer

Je moet blijft genieten van het spelen van je eigen muziek

www.lindameijer.nl
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 16 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 16 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20