Bomen en bossen in 'Zie de vensters'


Tell me about the forest
Tell me about the forest (Foto: Jenny de Groot)

Bomen en bossen in 'Zie de vensters'

Tell me about the forest… Dit negentiger jaren lied van Dead Can Dance klinkt in het hoofd van beeldend kunstenaar Jenny de Groot op haar wandelingen door het vlakbij haar huis gelegen bos tussen Hengelo en Enschede .

Hengelo - Het is een gebied waar zij sinds 2009 in allerlei weersomstandigheden en jaargetijden veel foto’s heeft gemaakt. Het liefst ‘s ochtend en tegen de schemering wanneer er een rustgevende, maar tegelijkertijd ook dreigende sfeer heerst.

De Groot, afgestudeerd in fotografie en grafische vormgeving, fotografeerde vóór het digitale tijdperk met een analoge 4bij5 inch camera, ‘industriële’ landschappen zoals resten van verdwenen industrie en verlaten terreinen. Prachtige foto’s in zwart wit, afgedrukt op barietpapier. Nu gebruikt zij fotobewerkingsprogramma’s waarmee zij de surreële werelden die zij wil uitbeelden heel dicht kan benaderen.

De nauwelijks bewerkte zwart wit fotoprints op dibond van haar tentoonstelling 'Tell me about the forest' tonen dat bomen mooi, inspirerend en troostgevend kunnen zijn en deel uitmaken van de menselijke belevingswereld. Wereldwijd hebben bomen en bossen een bijzondere, heilige, of rituele betekenis. Door zijn gestage groei symboliseert de boom vaak het leven van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel.

Deze verbeeldende en emotionele kracht heeft De Groot willen vastleggen in de foto’s die zij tot en met april exposeert bij ‘Zie de Vensters’, in de vensters van het pand van 1Twente aan de Langelermaatweg 244 in Hengelo.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden