<p>Boekenliefhebbers bij elkaar om een boek te bespreken.&nbsp;</p>

Boekenliefhebbers bij elkaar om een boek te bespreken. 

Na het lezen ook het boek bespreken

Boekenliefhebbers kunnen in Hengelo samen boeken bespreken. Senia wil leesgroepen opstarten. De eerste belangstellenden zijn er al. Nu wordt gepolst of er meer animo is. “Zeven is een mooi aantal. Maar met een vijftal kunnen we ook al beginnen”, zegt ambassadeur Jolanda Klunder van Senia. In de bibliotheek is er 14 juni eerst een informatiebijeenkomst. 

HENGELO - Senia is een landelijke organisatie van leesclubs en muziekluisterclubs. Zo’n 10.000 leden zijn er in Nederland. Zij delen in meer dan 1.500 clubs hun interesse voor lezen. “Dat gebeurt ook al in Hengelo. Maar nu zijn we van plan nog twee leesgroepen op te zetten. De ene groep gaat geschiedenisboeken lezen, de andere groep kiest voor literatuur. Voor beide groepen is al belangstelling van enkele mensen. Maar de groepen moeten iets groter worden voordat we daadwerkelijk kunnen beginnen”, zegt Klunder, die op minimaal vijf belangstellenden per groep hoopt. Het samen boeken bespreken zit volgens haar weer in de lift. “We hebben een dip gehad door corona. Maar nu zit het weer in de lift”, zegt Klunder. Tijdens de coronapandemie is er wel veel gelezen, maar samenkomsten gingen niet door. Nu komen de boekenliefhebbers weer bij elkaar. “Samen over boeken praten is leuk en verrijkend.” Senia helpt leesliefhebbers bij het opzetten van een nieuwe leesgroep. Ze hebben keuze uit meerdere genres. Zelf leest Klunder graag geschiedenisboeken. “Ik zit ook in een leesgroep geschiedenis. We hebben onder meer De Wintertuin van Jan Konst gelezen. Dat boek gaat over een familie in de afgelopen eeuw in Duitsland. Senia heeft boekenlijsten en leeswijzers. De leeswijzer bestaat uit een samenvatting van het boek en discussievragen. Daarover kunnen de lezers na afloop in gesprek gaan. Na zes tot acht weken komt een leesgroep weer bij elkaar om het boek te bespreken.” De lezers in een leesgroep moeten het boek wel zelf aanschaffen. “Dat kan bij de boekhandel, maar ook tweedehands via internet. Ook lenen bij de bibliotheek kan uiteraard. Ik ben zelf van plan bij de boekhandel eens te vragen of we een samenwerking kunnen opzetten. Bijvoorbeeld of een tweedehands boek voor de helft van het verkoopbedrag geleend kan worden.” 

De infobijeenkomsten voor de nieuw op te zetten leesgroepen zijn op dinsdag 14 juni in de bibliotheek aan de Beursstraat 34. Om 13.30 uur geschiedenis, om 15.30 uur moderne literatuur. Aanmelden via jolanda.klunder@senia.nl of info@senia.nl

www.senia.nl

Stefan Wegdam

Meer berichten