De waterorgelshow op de eerste avond. Foto: Hans Beerens.
De waterorgelshow op de eerste avond. Foto: Hans Beerens.

In donker genieten van waterorgel

Algemeen

Hengelo kan weer genieten van het gerenoveerde waterorgel. Er was een show op de openingsavond in het park Bataafse Kamp. Daar heeft het waterorgel een tweede leven gekregen. Stichting Waterorgel wil meer shows organiseren. Maar de organisatie is voor de exploitatie afhankelijk van donaties. 

HENGELO - Het waterorgel is van de ondergang gered. Het was ooit te bewonderen in de vijver bij het FBK-stadion. Maar die vijver is gedempt. Alle attributen van het waterorgel zijn vervolgens opgeslagen onder de tribune van het FBK-stadion. Daar bleven ze liggen tot drie jaar geleden. “Daarna is alles naar een bedrijfshal van Stork gebracht. Met Drees Kroes van het FC Twente-project Scoren in de wijk kwam ik in contact over het waterorgel. Van de zeventig pompen van het waterorgel waren er nog maar 31 bruikbaar. De rest was kapot. Bijna veertig pompen konden dus naar de schroothoop”, zegt voorzitter Benno Goosen van stichting Waterorgel. Hij wilde het waterorgel een tweede leven geven. In de zomer van 2020 werd de stichting opgericht. Samen met Bardjan ter Braak, Clemens Falkmann en Gerard Zielman vormt Goosen het bestuur van de organisatie, die bijna twee jaar geleden het levenslicht zag. Het waterorgel telt nu 54 pompen en verhuisde naar de nieuw aangelegde vijver in het park Bataafse Kamp. De opening werd verricht door wethouder Gerard Gerrits. Buurtbewoners en mensen, die nauw betrokken waren bij de renovatie, zagen de show bij het invallen van de duisternis. “Zij genoten van een sprankelende water-, licht- en muziekshow. Die was twee keer te zien. De meeste indruk maakte de show toen het donker was. Er was een feeërieke sfeer. We kregen ook lovende reacties”, zegt Goosen. Maar het was niet alleen hosanna. Het geluid was niet optimaal. “Die kritische kanttekening was terecht. Deze geluidsinstallatie maakte ook deel uit van het waterorgel destijds in de vijver bij het FBK-stadion. Die is aan vervanging toe. Maar we hebben momenteel niet het geld de geluidsinstallatie te vervangen.”

Stichting Waterorgel is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer. De waterorgelshows zijn vrij toegankelijk. De stichting heeft geen vaste inkomsten en is afhankelijk van giften en donaties. Om het draaiende te kunnen houden, doet het bestuur een beroep op de bevolking om lid te worden van de Vrienden van het Waterorgel.

www.waterorgelhengelo.nl

Vrienden van het waterorgel

‘De meeste indruk maakte de show toen het donker was’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 4 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 4 uur geleden
Een scene uit de film met Max bij zijn onderduikouders. Foto: PR.
Film over jonge onderduiker Max 4 uur geleden
De stichting Help Anderen maakt met giften en donaties anderen blij.
Stichting Help Anderen viert 10-jarig jubileum 4 uur geleden
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 23 apr, 14:18
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 23 apr, 14:15
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 23 apr, 14:13
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 23 apr, 14:12