Ruim een vijfde van teken heeft de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
Ruim een vijfde van teken heeft de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

De natuur in? Pas op voor tekenbeten!

Algemeen

Het tekenseizoen is weer in volle gang. Het is mooi weer en we brengen weer meer tijd door in de vrije natuur en andere mooie, groene plekken zoals het Prins Bernhardplantsoen. Maar wie een bezoekje brengt aan de natuur doet er verstandig aan om zichzelf goed te controleren na afloop. Teken kunnen namelijk erg schadelijk zijn voor de gezondheid.

HENGELO - De GGD Twente, de Hengelose huisartsen, apotheken en anderen vragen er jaarlijks aandacht voor: het risico van de teken. Zo werd onlangs nog de landelijke Week van de Teek campagne gehouden, waarbij onder meer de GGD’s en Lyme Vereniging aandacht vragen voor dit risico. Hun boodschap is duidelijk: voorkomen is beter dan genezen. Volgens de Week van de Teek campagne krijgen jaarlijks ruim 1 miljoen mensen te maken met een tekenbeet. Mensen die voor hun werk veel in het groen zijn lopen een verhoogd risico. Ruim één op de vijf teken is besmet met de bacterie Borrelia Burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Teken komen in heel Nederland voor en worden met name actief wanneer de buitentemperatuur boven de 7 graden ligt. Van maart tot en met oktober komen statistisch de meeste tekenbeten voor. Preventie is belangrijk. Dit start met het weten waar de teek actief is. Zo zijn deze met name te vinden in hoog gras of tussen dode bladeren, maar ook op huisdieren, wild, vogels en kadavers zijn ze te vinden. De mens is een aantrekkelijk doelwit, als gigantische wandelende bloedzak. Probeer dus wandelen door hoog gras en dichte begroeiing te voorkomen. Let extra op bij het werken met of in de buurt van dieren. Draag het liefst gesloten en huidbedekkende kleding. Draag de sokken over de broek. Spuit de sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Smeer ook de onbedekte huid hiermee in.

Controleer goed de huid na een bezoek aan de natuur. Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar er zijn wel wat favoriete plekken. Zo zitten ze graag in de liezen, knieholtes, oksels, de bilspeet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Ze kunnen bijzonder klein zijn; 1 tot 3 millimeter. Gebruik zo nodig een vergrootglas en spiegel om plekken te controleren waar men zelf moeilijk bij kan. Controleer ook de kleding en was deze 30 minuten op 60 graden. Een teek verwijderd men het veiligst met een tekentang. Wanneer er een rode kring of rode plek ontstaat, ga dan naar de huisarts voor een antibiotica-kuur.

door de redactie

Pen
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 15 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 15 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20