Wilma Mensink (links) en Inez Gigharts, die zich al jaren belangeloos inzetten voor het MS-Fonds. Doneert u ook? (Foto: Linda Meijer)
Wilma Mensink (links) en Inez Gigharts, die zich al jaren belangeloos inzetten voor het MS-Fonds. Doneert u ook? (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Steun de strijd tegen Multiple Sclerose

Algemeen

Van 27 juni tot en met 2 juli is het weer zover; dan wordt er weer gecollecteerd voor Multiple Sclerose, de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen.

HENGELO – Multiple Sclerose (MS) is een progressieve ziekte van het zenuwstelsel en de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. De oorzaak is nog steeds niet bekend en er is nog geen genezing mogelijk. Er zijn in Nederland meer dan 25.000 mensen met MS. Vooral jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar worden door deze ziekte getroffen. Zij zijn in de bloei van hun leven en gaan een onzekere toekomst tegemoet.

Dochter met MS

Wilma Mensink (63) en Inez Righarts (49), beiden coördinatoren voor de collecte van het MS-Fonds in Hengelo, weten als geen ander wat de ziekte voor een patiënt en hun familie betekent. “Toen mijn dochter in 2006 de diagnose MS kreeg, ben ik het belang van meer onderzoek meteen gaan inzien”, aldus Wilma. “Ik heb me toen vrij snel opgegeven om als collectant voor het MS-Fonds. Daarna werd er een coördinator gezocht en dat doe ik nu al weer zo’n vijftien jaar.”

Ook collega-coördinator Inez is helaas bekend met deze ziekte: “Sinds 2007 weet ik dat ik MS heb. Raar om zoiets te horen als je altijd gezond bent geweest. MS is toch chronisch en zal nooit meer overgaan. Het was best een grote schok en mijn leven stond toen aardig op zijn kop. hoe zal de toekomst er nu uit gaan zien?” In het begin had Inez nog regelmatig MS-aanvallen, maar doordat ze dan in het ziekenhuis direct een prednisolonkuur kreeg, bleef de schade gelukkig beperkt. 

“Ik ben toen begonnen met het spuiten van interferon om het aantal aanvallen te minderen. Dat is zeven jaar lang redelijk goed gegaan, maar na die zeven jaar kreeg ik te veel aanvallen achter elkaar en zijn we overgestapt op een andere medicatie. Die werkt op dit moment goed voor mij; ik heb geen aanvallen meer gehad.”

Niet te genezen

Is de MS dan weg? “Nee, helaas niet. Er is nog steeds niets gevonden om MS te genezen, maar er zijn nu wel veel medicijnen die ervoor zorgen dat je minder snel achteruitgaat. En dankzij de jaarlijkse collecte, kunnen diverse belangrijke onderzoeken worden gefinancierd. Er komen steeds meer positieve ontwikkelingen om MS te remmen en wie weet…. hopelijk een keer te stoppen.”

Toekomst zonder MS

De droom van het Nationaal MS Fonds is een toekomst zonder MS. Het fonds is altijd zoek naar collectanten, nu specifiek voor de week van 27 juni tot en met 2 juli. Wilt u zich aanmelden als collectant in de MS Collecteweek of wilt u meer informatie? Kijk dan op:

www.nationaalmsfonds.nl/collecteren

Linda Meijer

Hoe zal mijn toekomst er nu uit gaan zien?

www.lindameijer.nl
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 7 uur geleden
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 7 uur geleden
Wilhelmina Bakkenes tijdens de opening van de expositie bij de Möllerwerf (foto: Gertjan Versteeg).
Leven omarmen en met kleur verdergaan 7 uur geleden
Kinsaini Ong-A-Fat, ouderling Holy Ghost Revival Chapel Hengelo.
Holy Ghost Revival Chapel Hengelo opent nieuwe kerk 16 apr, 14:13
Tijdens Open Podium Overijssel 2023 ging de band Kiespijn er met de hoofdprijs vandoor. Aan wie dragen zij op 20 april de wisselbeker over?
Wie volgt de band Kiespijn op en wint Open Podium Overijssel '24? 16 apr, 14:11
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 16 apr, 14:09
Fredrik Oppegard in duel met Loizos Loizou van SC Heerenveen. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles ten onder tegen Heerenveen 16 apr, 14:07
Afbeelding
De vele opties in de tuinmeubelshop: van loungesets tot zweefparasols 13 apr, 12:33