<p>Minka Nijhuis is gastspreker in de Lambertusbasiliek.&nbsp;</p>

Minka Nijhuis is gastspreker in de Lambertusbasiliek. 

(Foto: )

Herdenking in Lambertusbasiliek

Hengelo staat volgende week stil bij het oorlogsleed. Op woensdagavond 4 mei is er een stille tocht, een kranslegging en een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek aan de Enschedesestraat. Auteur en journalist Minka Nijhuis is de gastspreker. “Ook is er sfeervolle muziek”, zegt secretaris Annette van der Zande van stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo.  

HENGELO - Op woensdagavond 4 mei is er aansluitend aan de stille tocht en de kranslegging bij het stadhuis een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek. Dit is een bijeenkomst zonder kerkelijke signatuur en wordt georganiseerd door stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo in samenwerking met de gemeente. “Dit organiseren we al jaren in Hengelo. De herdenkingsbijeenkomst wordt altijd goed bezocht met zo’n tweehonderd bezoekers”, weet Van der Zande. De afgelopen twee jaar kon het vanwege de coronapandemie niet doorgaan. “Twee jaar geleden moesten we de herdenkingsbijeenkomst afblazen. Vorig jaar was er ook geen herdenkingsbijeenkomst, maar zijn er opnames gemaakt. Die waren te zien op 1Twente.” Vrijheid is niet vanzelfsprekend: die boodschap wil de organisatie uitdragen. “De hoop is de bewustwording te versterken dat vrijheid niet een vanzelfsprekendheid is. Dit blijkt wel uit de huidige verwoestende en schrijnende oorlog in Oekraïne. In vrede met elkaar leven is een groot goed. Dat zou er voor iedereen in de wereld moeten zijn. Daar moeten we aan werken”. laat de organisatie weten. De bijeenkomst in de Lambertuskerk begint met een welkomstwoord van burgemeester Sander Schelberg. Dit jaar is Minka Nijhuis de gastspreker. Zij werkt vooral in conflictgebieden en moeilijk toegankelijke landen, waaronder Syrië, Irak, Afghanistan, Birma en andere landen in Zuidoost-Azië. Twee studenten van het C.T. Storkcollege dragen een door henzelf geschreven gedicht voor. “Ook is er sfeervolle muziek”, aldus Van der Zande. De muzikale invulling wordt verzorgd door leerlingen van Oyfo Kunstenschool Hengelo.

De bijeenkomst is vrij toegankelijk en bestemd voor iedereen die zich verbonden voelt. De stille tocht in Hengelo op woensdag 4 mei begint om 19.30 uur vanaf het Bevrijderslaantje en een half uur later is de kranslegging bij het stadhuis. Aansluitend is de herdenkingsbijeenkomst, die tegen 20.15 uur zal beginnen.

Stille tocht begint 19.30 uur

‘In vrede met elkaar leven is een groot goed’

Stefan Wegdam

Meer berichten