Foto: PR

Er hoeft er maar één te beginnen

Op 29 april 2022 vindt er om 13.45 uur, achter het station Hengelo een herdenking plaats van de april-mei stakingen in 1943. De stichting ‘Landelijke Herdenking April-mei stakingen 1943’ pleit voor een volwaardige jaarlijkse nationale herdenking. 

HENGELO - Honderdduizenden mannen en vrouwen legden op 29 april 1943 het werk neer. De wegvoering van de Joodse landgenoten, onderdrukking, voedselschaarste, tewerkstelling, willekeur, onvrijheid en propaganda; het was genoeg geweest. “Wat veel mensen niet weten is, dat deze staking in Hengelo is begonnen”, vertelt Bram Richmond, lid van de Hengelose commissie van de landelijke stichting. 

“Aanleiding was de Duitse maatregel om 300.000 Nederlandse oud-militairen in krijgsgevangenschap te nemen en naar Duitsland te voeren. De staking begon bij Stork in Hengelo, maar kreeg al snel navolging in het hele land en geldt nog steeds als keerpunt in het Nederlandse verzet.” ‘Er hoeft er maar een te beginnen’ staat dan ook op het ijzeren herdenkingslint achter het station in Hengelo.

Frits Loep

De bezetter was overrompeld en antwoordde met bruut geweld. “Er vielen zo’n tweehonderd doden en honderden gewonden. De Duitsers voerden daarnaast het Polizeistandrecht in, een schijnproces om verdachten zo snel mogelijk ter dood te kunnen veroordelen. In het vroegere politiebureau aan de Marskant heeft deze rechtbank zes mensen ter dood veroordeeld, waaronder ir. Frits Loep, ingenieur bij Stork.” De Duitsers hielden hem verantwoordelijk voor deze staking, echter onterecht. Op 4 mei 1943 schoten de Duitsers Frits dood. Frits Loep wordt tot op de dag van vandaag vermist.

Brita Rohl, de kleindochter van Frits Loep, is medeoprichtster en voorzitter van de landelijke stichting ‘Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943’. “Zij heeft zich ten doel gesteld landelijke herkenning te krijgen, helemaal omdat het volgend jaar precies 80 jaar geleden is dat de stakingen zijn begonnen. Ik kwam met Brita in contact, toen ze bij de bibliotheek een lezing gaf over het boek ‘Verdwenen in het niets’, dat gebaseerd is op de dood van haar opa”, legt Francien Richmond uit. “In een oud schriftje van mijn opa, dat ook zeer interessante informatie bevat over de oorlogsperiode, hebben we samen vele verhalen kunnen uitwisselen. ik ben zelfs in de verte nog verwant met de Loep-familie. Mijn man Bram en ik zijn zo ook nauw betrokken geraakt bij deze stichting en dragen graag ons steentje bij.”

De stichting ‘Landelijke Herdenking A pril-mei stakingen 1943’ is nog altijd op zoek naar meer informatie over die periode, dus mocht u in uw familie of kennissenkring nog verhalen, agenda’s of brieven hebben, laat het ons graag weten via:

info@aprilmei1943stakingen.org

Linda Meijer

‘Frits Loep wordt tot op de dag van vandaag vermist’

Meer berichten