Gezelligheid op de Oranjekermis.
Gezelligheid op de Oranjekermis.

Koningsdag Hengelo met veel vertier

Algemeen

De Oranjeverenigingen in Nederland zijn blij. Eindelijk kunnen op Koningsdag weer gezellige evenementen worden gehouden. Dat gebeurt ook in Hengelo. Er is op Koningsdag woensdag 27 april volop vermaak in deze stad. “We verwachten extra drukte”, laat de Hengelose Oranje Vereniging weten. 

HENGELO - De verwachte drukte kan niet los worden gezien van de coronapandemie. Want in de afgelopen jaren kon het volksfeest niet doorgaan. De Hengelose Oranje Vereniging verwacht dat veel inwoners van Hengelo en omliggende plaatsen zin hebben in een gezellige dag. Er is een enorm aanbod van vertier. “De kleedjesmarkt, de Oranjekermis, het kramenlint met etenswaren, veel sport en cultuur en als knaller het afsluitend concert van de band Enorm”, vat voorzitter Eddon Janssen van de Hengelose Oranje Vereniging het programma kort samen. Zijn vereniging is blij dat er na een onderbreking van enkele jaren weer een volksfeest georganiseerd kan worden. De laatste Koningsdag met vertier was in 2019. Maar nu zijn de coronabeperkingen opgeheven. “We kunnen eindelijk weer naar het grootste evenement van Hengelo. We verwachten extra drukte.’’ De markt wordt gehouden op De Telgen. Bij het stadhuis en ter hoogte van De Appel zijn er demonstraties en workshops van sport, cultuur en muziek. Hengelose verenigingen presenteren zich. Er is onder meer kickboxen, zumba en fitness. Ook sportvereniging HGV is present. “We hebben onder meer free running, trampoline, acrobatiek, verschillende dansvormen, klimdoekturnen en skatehockey”, aldus coördinator Errol Herder. ‘’Op Koningsdag demonstreren we diverse sporten. Publiek mag het zelf ook proberen.’’ De kleedjesmarkt is bij het nieuwe stadskantoor. Een Oranjekermis ontbreekt evenmin. Die is begint een dag voor Koningsdag en duurt tot en met 5 mei. De Oranjevereniging en de kermisexploitanten steken de uit Oekraïne gevluchte kinderen een hart onder de riem. Zij mogen vrijdag 29 april gratis ritjes maken in de attracties en krijgen een suikerspin en oliebol.

Nieuw dit jaar is het lint van binnenstadwinkeliers aan de Enschedesestraat met luxe hoogwaardige producten. In Beckum wordt Koningsdag ook gevierd met onder meer een wandel- en fietstocht. Vanaf 18 uur is er het concert van Enorm in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. Ook is er een lichtshow. In het voorprogramma speelt Ransom. De toegang is gratis. In het plantsoen zijn meerdere tappunten en eettentjes.

Optreden Enorm in Prins Bernhardplantsoen

‘Op Koningsdag demonstreren we diverse sporten’

Stefan Wegdam

Afbeelding
Een dansoptreden op Koningsdag. Foto: Remco Ditmar.
Koningsdag in centrum Hengelo met volop vertier voor jong en oud 37 minuten geleden
Showmagazijn is dé scherp geprijsde badkamerspecialist op Woonboulevard Almelo. (Foto: Peter Timmer)
Showmagazijn heeft scherpe prijzen 40 minuten geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 42 minuten geleden
Liesbeth van Berkel-Vollenbroek.
'Levensverhaal schrijven' met Liesbeth van Berkel-Vollenbroek 43 minuten geleden
Vanuit andere havens zijn de havenmeesters in Hengelo bereikbaar via onder meer marifoon en e-mail.
'Wij zijn gastheren en gastvrouw' 22 apr, 11:48
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 19 apr, 10:07
Wim Maulany geeft weer een tweetal cursussen bij de Volksuniversiteit Hengelo.
Cursussen Tai Chi Chuan en QI-gong gegeven door Wim Maulany 18 apr, 11:32
Marjon Weerink met het boek Podiumbeest. Eigen foto.
Ook dit jaar een nominatie voor boekenschrijfster Marjon Weerink 18 apr, 11:29