Het hoofd leegmaken met een zen-hobby: vijf voorbeelden

In Nederland zijn we gewend de hele dag door veel prikkels tot ons te nemen. Werk, huishouden, sociale druk, de actualiteit, al die drukte moet op de een of andere manier gecompenseerd worden door een bezigheid die de juiste concentratie vergt, maar vooral rust geeft. #Metime met een hobby! Van welke bezigheden word je helemaal zen

Opgaan in de details van houten bouwpakketten

Het genot van het knutselen gaat er nooit echt uit. Op een bepaalde leeftijd (de puberteit) stoppen we ermee, maar vroeg of laat wil je weer helemaal opgaan in gedetailleerd knutselen. BuilDIY is een fabrikant die daarop inspeelt, met schaalmodellen van iconische gebouwen, voertuigen en andere herkenbare elementen uit heden of verleden. Houten bouwpakketten van bijvoorbeeld een locomotief, de Eiffeltoren of een dinosaurus staan garant voor uren van totale rust in het hoofd. 

Puzzelboekjes verkopen nog steeds

Sudoku’s met veel sterren, razend moeilijke cryptogrammen en -filippines, doorlopers. We puzzelen om de kick van het oplossen en wellicht om een prijs te winnen, maar vooral om met niks anders bezig te zijn dan de pen, het puzzelboekje en ons brein. Het kan ook online, maar papier geeft, net als een echt leesboek, een rustiger gevoel zonder verdere afleiding. Probeer het wekelijkse cryptogram van de Volkskrant maar eens. 

Kokkerellen

Op zaterdagochtend een enorme voorraad boodschappen doen en het verdere weekend in de keuken doorbrengen om een weekmenu voor te bereiden. Veel liefhebbers doen dit zodat ze doordeweeks alleen maar hun maaltijden op te hoeven warmen, en om geld uit te sparen. Maar de verse ingrediënten, het speuren door de kookboeken naar nieuwe uitdagingen, het proeven en uiteindelijk het heerlijke resultaat houden je aandacht vast. 

Spullen opknappen (en doorverkopen)

Over geld verdienen gesproken. Van Friese Doorlopers tot oude buffetkasten en van speelgoed tot apparaten: je haalt afgedankte spullen uit de kringloopwinkel, knapt ze op en verkoopt ze door. Kijk maar naar het BBC-programma The Repair Shop hoe ontspannen men daar bezig is. Laat je inspireren door die zen-tv, duik een kringloopwinkel in, zet zelf een klassiek muziekje op en ga aan de slag!

Muziek verzamelen

Natuurlijk staat bijna alle muziek online, maar de hang naar het vasthouden van een ouderwetse cd of elpee blijft bestaan. Platenbeurzen worden nog steeds goed bezocht omdat men er lol in heeft om de verzameling zo uitgebreid mogelijk te maken. Het afstoffen van platen, ze op de draaitafel leggen, de hoes bekijken, het zachte kraken van de plaat: zo beleef je muziek op een traditionele, rustgevende manier. 

Meer berichten