Foto: PR

Weerzien in Saasveld

In de laatste oorlogswinter woonden op de boerenerven van Saasveld in totaal net zo veel Hengeloërs als Saasvelders. Bombardementen op het centrum van Hengelo op 6 en 7 oktober 1944 en de spoorwegstaking zorgden voor een grote stroom families die de stad uittrokken. Zo hebben ruim een half jaar zo’n 1200 Hengeloërs onderdak gevonden in Saasveld.

Hengelo/Saasveld - Uit dankbaarheid is aan de gemeenschap Saasveld in 1947 een beeldhouwmerk geschonken, voorstellende St. Plechelmus met onder z’n mantel een “onderduiker”. Dit beeld met onderschrift in Bentheimerzandsteen heeft een plek gekregen op het kerkplein.

Oproep om contact op te nemen
In het kader van Vieren van 75 jaar Vrijheid is het Oranjecomité Saasveld van plan een weerzien te realiseren van oud-evacués en onderduikers met hun familie en de bewoners van Saasveldse erven waar ze toen zo gastvrij opgevangen zijn. Uit gesprekken daarover blijkt dat er bij veel families de goede contacten nog tientallen jaren lang na de oorlog bestonden. Het is begrijpelijk dat invloed van de tijd merkbaar is en dus veel heeft doen vervagen.

Behoorden uw ouders tot de inwoners van Hengelo die toen een veilig onderkomen in Saasveld vonden en was u ooit van plan nog contact op te nemen dan is dit wellicht het goeie moment.

Brunch op historische locatie
Het idee wat voorligt is om een brunch te verzorgen aan tafeltjes rond de vijverpartijen in de fraaie Engelse landschapstuin achter de kerk. Een mooie gelegenheid om elkaar nog eens te ontmoeten en herinneringen op te halen. Verhalen over de oorlog zullen natuurlijk niet ontbreken. Als datum is gepland: zondag 5 april 2020.

Hebt u belangstelling, neem dan voor 10 maart contact op met Gerard Wolbert van Oranjecomité Saasveld (gerardwolbert@hotmail.com). Waar mogelijk wil het comité helpen het contact weer te leggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding