V.l.n.r.: Rite, Tonny en Will, samen aan het inpakken voor de volgende container naar Gambia. (Foto: Linda Meijer)
V.l.n.r.: Rite, Tonny en Will, samen aan het inpakken voor de volgende container naar Gambia. (Foto: Linda Meijer) (Foto: Linda Meijer)

Je bent nooit te oud om goed te doen

Met alle ogen gericht op Oekraïne, komen andere hulpbehoevende landen al snel in de vergetelheid. Neem nu Gambia, waar het maandinkomen van de gemiddelde werknemer ongeveer € 30,- is, met als gevolg veel armoede en slechte medische zorg.

 

HENGELO/BORNE – Echtpaar Tonny en Rite Vossebeld hadden in hun leven al veel gereisd, toen ze in 2016 een vakantie hadden geboekt naar Gambia. “We werden meteen gepakt door de schoonheid van het land, maar ook door de armoede en gebrek aan medische middelen voor kinderen,” vertelt Rite. “De mensen leven in Gambia van het toerisme, maar deze branche is na het uitbreken van corona volledig ingestort.”

Gambia had hun hart voorgoed gestolen en inmiddels zijn Tonny en Rite, respectievelijk 75 en 74 jaar, al elf keer terug geweest. “We zijn door de jaren heen in contact gekomen met verschillende hulporganisaties en proberen nu ook ons steentje hieraan bij te dragen.” Zo werken ze veel voor ‘RescueBabyGambia’ waarvoor ze restanten van kraampakketten verzamelen voor het ziekenhuis in Essau. “Voor deze stichting hebben we in 2019 een challenge gereden naar Gambia. Onze auto is daar verkocht en de opbrengst was natuurlijk voor de stichting”, legt Tonny uit.”

Ook voor stichting ‘BennieHelptGambia’ zamelt het echtpaar veel kleding en andere gebruiksvoorwerpen in, waarna elke maand vanuit het centrale verzamelpunt in Coevorden een container richting Gambia vertrekt. “En dan is daar nog Fabakary Saidykhan, die een schooltje voor weeskinderen, gehandicapte en heel arme kinderen heeft opgericht; wat een enorme kanjer is dat! Hij zet zich al jaren volledig belangeloos in voor de kinderen in Gambia.”

Will Kruizinga-Vos, Rites zus, is ook al helemaal in de ban van Gambia. “Afgelopen jaar heb ik mijn man Jan verloren. Ik heb een heel moeilijke tijd achter de rug en voel nog elke dag het gemis”, legt Will uit. “Daarom vroegen mijn zus en haar man of ik niet een keer mee wilde naar Gambia. Heb spontaan ‘ja’ gezegd en 9 juni gaan we. Ik vind het best wel spannend, maar heb er ook heel veel zin in!” Ook Will (71) heeft zich inmiddels volledig in het liefdadigheidswerk gestort en is druk bezig met het inzamelen van medicijnen en babykleding voor de trip van juni.

“Natuurlijk wordt er ook nog wel een beetje vakantie gevierd, want het is en blijft een prachtig land”, besluiten beide zussen en zwager in koor. Dus heb je nog (restanten van) kraampakketten die je niet meer gebruikt, breng het naar de Grotestraat 69 in Borne, dan zorgen Rite en Tonny dat het op de juiste plek terechtkomt.

www.rescuebabygambia.nl

www.benniehelptgambia.org

Linda Meijer

Zelfs hun 50-jarig huwelijk vierden Rite en Tonny in Gambia

Meer berichten