Tentoonstelling Lijden en Bevrijding in de Waterstaatskerk

Vanaf zondag 1 maart tot zondag 12 april - tussen Aswoensdag en Pasen - is in de Waterstaatskerk in Hengelo de tentoonstelling Lijden en Bevrijding te zien. In de expositie zijn schilderijen, grafiek, sculpturen en meer te zien. De kunstwerken laat je, 75 jaar na de bezetting van Hengelo, stil staan bij ervaringen van lijden en bevrijding, dichtbij en ver weg.

Al jaren is de Protestantse Gemeente van Hengelo, in de lijdenstijd vóór pasen, bezig met alternatieve kruiswegstaties. Voorheen in de Bethelkerk, in de kinderschoenen, nu gesteund door een ware kunstcommissie in de huidige locatie, de Waterstaatskerk. Men zou het bijna als een drie-eenheid kunne zien: a. Een lezing van Trees van Montfoort, was op 22 februari, over het hedendaags gebruik, door de mens, van onze aarde. b. de bezetting en na vijf jaar bevrijding van ons land, de tweede wereld oorlog en c. bezinning in de veertig dagen tijd voor pasen. Het lijden ( kruisiging) van Christus en de bevrijding, de opstanding op paasochtend.
Zo kwam de kunstcommissie ook op de titel van de tentoonstelling: Lijden en Bevrijding. Het heeft alles in zich.


In de tentoonstelling zijn schilderijen, grafiek en sculpturen te zien van o.a. Ronald Ophuis, Paul Hoebee, Daniëlle Spoelman, Regula Jucker (Zw), Hettie Franken, Marjo Sleiderink, Remco Dikken, Kobus Visser, Riemko Holtrop, Erica Bu¨sching (D), Thomas Hartmann (D), Andreas Gorke (D), Roswitha, Massing (D), Guusje Beverdam, Marvil Harris en Jan Bolink.


Jan Noltes, voorzitter stichting HeArtGallery, stelde de tentoonstelling samen. Lijden en Bevrijding toont de vele aspecten van lijden: soms komt lijden met de eindigheid van het bestaan en is het onafwendbaar. Dan weer breng je zelf lijden bij een ander teweeg, door de keuzes die je maakt. En altijd veroorzaakt het lijden een verlangen naar bevrijding.

Lijden en Bevrijding is een initiatief van de Kunstcommissie Waterstaatskerk | Protestantse Gemeente Hengelo in samenwerking met de stichting HeArtGallery te Hengelo en de Vereniging Vrijzinnige Protestanten Hengelo. Tussen 1 maart en 12 april is de expositie gratis te bezoeken op woensdag, vrijdag en zaterdagmiddag van 13.30 - 16.00 uur.
Openingsprogramma
Lijden en Bevrijding wordt geopend op zondag 1 maart om 13.00 uur. Jan Noltes vertelt over de keuze en de achtergrond van de kunstwerken en er zijn interviews met deelnemende kunstenaars. Na de pauze kunnen bezoekers met elkaar in gesprek over de expositie. Het bezoeken van de tentoonstelling voorafgaand aan het openingsmoment is dan ook aan te raden.

Viering en lunchconcerten

Zondag 5 april om 9.00 uur leidt predikant en kunstenaar Arent Weevers een viering in het teken van de expositie. Ook is Lijden en Bevrijding te bezoeken na de wekelijkse lunchconcerten op woensdag van 12.30 – 13.30 uur.

Concert, meezingen en lezing

Op 27 maart om 19.00 uur voert TCOV (Twentse Christelijke Oratorium Vereniging) de Matthäus-Passion van J.S. Bach uit in het Stadshuis Hengelo.

Op 31 maart om 20.00 uur is het mogelijk om tijdens de repetitie avond van TCOV de koralen mee te zingen in de Waterstaatskerk. Informatie: www.tcov.nl

Op 18 maart om 20.00 uur vindt er een lezing door Ben Coelman over de Matthäus Passion plaats in Waterstaatskerk. De organisatie is in handen van de Hengelose kunstkring "Zin in Kunst", samen met het bestuur van de TCOV.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding