Mohammad Khadra: ''Het is mijn nachtmerrie om de verkeerde keuzes te maken.'' (Foto: Janske ter Horst)
Mohammad Khadra: ''Het is mijn nachtmerrie om de verkeerde keuzes te maken.'' (Foto: Janske ter Horst)

Mohammad Khadra: van zakenman naar vluchteling

Mohammad Khadra genoot samen met zijn vrouw Maysa en hun dochtertje van een comfortabel leven in Jordanië. Als manager van een groot beautymerk had hij een baan met veel verantwoordelijkheden. Nu woont hij in het asielzoekerscentrum in Hengelo.

Janske ter Horst

Hengelo - Wanneer hij denkt aan wat hij allemaal heeft achtergelaten krijgt Mohammad een stekende hoofdpijn. Dat doet hij dan ook liever niet. Mohammad vertelt zijn verhaal, onder het genot van een kop koffie, vol optimisme. Dat doet hij in vloeiend Engels, met soms zelfs wat Nederlandse woordjes ertussendoor. "Ik probeer zo goed mogelijk Nederlands én Twents te leren," lacht hij.

Hoe was het voor jou om je land te moeten verlaten?
"Het is heel stressvol. Niet alleen omdat je alles moet achterlaten, maar ook omdat je veel uit moet zoeken. Waar moet je heen, wat moet je daarvoor regelen. Ik zat uren op het internet te onderzoeken wat voor ons de beste optie was. Daar ligt veel druk op omdat ik het beste wil voor mijn gezin. Het is mijn nachtmerrie om de verkeerde keuzes te maken. Uiteindelijk kozen we ervoor om naar Nederland te gaan. We hebben alle visums rond gekregen en toen zijn we met het vliegtuig hier naartoe gekomen. Drie maanden geleden is ons tweede dochtertje hier geboren."

Waarom zijn jullie gevlucht?
"Ik kom oorspronkelijk uit Palestina. Mijn grootvader moest in 1948 naar Libanon vluchten. Ik daar ook opgegroeid. Voor mijn werk verhuisde ik uiteindelijk naar Jordanië. Daar leerde ik mijn vrouw kennen. We trouwden en kregen een dochter. Ondertussen werkte ik hard en uiteindelijk had ik een hoge functie bij een groot bedrijf. We woonden in een luxe expat buurt en hadden een prachtig huis. Toen mijn contract niet werd verlengd kregen we te horen dat ik terug moest naar Libanon. Maar omdat mijn familie nog steeds de Palestijnse vluchtelingenstatus draagt, is de situatie in Libanon niet veilig voor ons. We hebben daar weinig rechten. En dus besloten we om te vluchten."

Hoe is het om te leven in een asielzoekerscentrum?
"Het is stressvol omdat we nog niet weten of we mogen blijven. We hebben binnen nu en negen maanden een gesprek met de immigratiedienst waarin we moeten bewijzen dat we niet naar Libanon kunnen. Niemand weet precies wat de criteria zijn om een positieve uitslag te krijgen, en daarom leven we in veel onzekerheid. Maar ik probeer er het beste van te maken. Ik heb regelmatig taallessen en ik sport elke dag.

Bovendien geef ik voorlichtingen aan studenten die langskomen op het azc. Ik probeer het verleden niet teveel met het heden te vergelijken. Dit is nou eenmaal de beste optie die we hebben. Het enige wat nu telt is de veiligheid van mijn kinderen. En ik ben ontzettend dankbaar dat het op dat gebied op dit moment goed zit."

En wat vind je van Hengelo?
"Ik ben blij dat we in Hengelo zijn. De mensen zijn vriendelijk en ik vind het een geschikte omgeving om je kinderen op te voeden. Voordat we hier kwamen waren we erg bang dat we ons onveilig zouden voelen doordat veel mensen een negatieve mening over vluchtelingen hebben. Maar dat valt hier gelukkig reuze mee. Er zijn wel wat kleine incidentjes geweest. Dat is vervelend, maar ik kan ermee leven."

Hoe zie jij de toekomst voor je?
"Mijn droom is om in Nederland te blijven en uiteindelijk voor hetzelfde bedrijf te gaan werken als waarvoor ik in Jordanië werkte. Daarnaast zou ik graag een familiebedrijfje oprichten. Misschien een restaurantje met Libanese delicatessen. Mijn vrouw en ik delen een passie voor koken. Ik zie mijn toekomst altijd zo optimistisch mogelijk. Ik ben namelijk geen type dat depressief raakt en opgeeft. Als ik mijn leven vergelijk met dat van sommige mensen in Libanon, die in tentenkampen verblijven, dan ben ik dankbaar voor het leven dat ik nu heb. En dat geeft me alleen maar extra motivatie om te blijven vechten voor de toekomst voor mijn kinderen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding